Braća milioneri koji ne vole e-mail

Dodajte komentar

Za pokretanje biznisa, osim ideje, potrebna je i smjjelost za odluke koje nisu konvencionalne, kao što je potpuno ukidanje elektronske pošte.

Bert i Džon Jakobs nikada nisu radili stvari na konvencionalan način. Kako je rekao Bert, posao sa fabrikom odeće pokrenuli su sa samo 200 dolara, živeći mjesec dana u kombiju. Njihov posao sada vredi više od 100 miliona dolara. Nedavno je BusinessInsider objavio da ova braća imaju neobičan način rada, a glavno je to što vjeruju. Oni možda imaju veoma uspješnu kompaniju i 250 zaposlenih, ali postoji jedna neobična stvar koju nemaju – to je elektronska pošta.

To što ova braća nemaju mejlove vjerovatno predstavlja problem koji je poznat velikom broju zauzetih biznismena.

Vrijeme koje se potroši na otvaranje i odgovaranje na mejlove je dragocjeno, pa su ova braća odlučila da urade nešto “ludo“, idući korak dalje tako što su u potpunosti odlučili da odbace mejl.

Iako je ova odluka na početku izgledala smjelo, oni se nikada nisu okrenuli za sobom i pokolebali u svojoj odluci.

Nakon početnog osjećaja slobode kada su se odjavili sa svojih naloga zarad svog dobra, oni su morali da se pozabave pitanjem kako da rade bez elektronske pošte.

Naime, svake dvije nedelje, njihov tim sumira samo najvažnije komunikacije za njih, što je kako kažu, ne samo efikasno već i oslobađajuće.

A kako su oni zapravo razradili ovaj radikalni pristup? Iznenađujuće dobro, ispostavilo se. Ne samo da su se njihovi kontakti prilagodili izuzetno brzo, pozivajući ih direktno za samo suštinska pitanja, već su takođe vidjeli i svoju produktivnost u usponu. Ovakav pristup je okarakterisan kao „zaista zdrav“ i za braću, i za kompaniju.

Kako je rekao Džon, to im daje više vremena da posvete pitanjima na visokom nivou, zagonetkama ili projketima, a da uz to budu i mnogo kreativniji.

A na pitanje da li bi njihov sistem mogli da preuzmu i drugi preduztnici, Džon priznaje da njihovo rješenje nije za svakoga. On je dodao da bi zaista izazvao ljude da pojednostave svoj život i da naprave neke velike promjene tako što će smanjiti vrijeme koje provedu na svojim imejl nalozima.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *