7 trikova za dobijanje veće plate

Dodajte komentar

Prošli ste na razgovor za posao, poslodavac je zadovoljan vama, ali ostala je još jedna stavka – plata. Uvjek delikatna tema za razgovor, vjerovatno i najneugodnija, gdje poslodavac uvjek gleda da “prođe bolje”, što znači da vi primate manje novca.

Vaš cilj je da prođete što bolje naravno, a ukoliko se o visini mjesečnog ili sedmičnog iznosa da pričati, odnosno pregovarati ovih sedam trikova bi vam moglo pomoći da povećate sebi platnu cifru.

BusinessInsider je pričao sa tri agenta, iz polja upravljanja ljudskim resursima, koji su ispričali kako to da kandidati ubijede poslodavce da im daju više novca.

1. Uvjek pustite da poslodavac da prvu ponudu: Dodatak: Dok je on ne izgovori, vi je ne pominjite.

2. Ne raspitujte se mnogo oko prosječne plate: Vjerovatno imate informaciju oko prosječnih plata u toj kompaniji i prije nego odete na razgovor. Ali morate paziti na to da ne zapitkujete druge ljude koji tu rade previše.

Svaka kompanija ima limit koji će potrošiti na vas, nude vam uvjek manje, ali ako vi prabacite najveću cifru koju oni imaju u glavi – eliminisani ste. Tako da tokom “istrage” o finansijskoj moći firme budite tihi i diskretni.

3. Bolje platni razmak, nego direktna cifra: Dakle, uvjek krenite sa “pristao bih na cifru između ‘te i te'”, nego “neću raditi za ispod toliko”. Ostavlja bolji utisak, imate oslonac za pregovore, vidjećete reakciju poslodavca, a pri tom ste još uvjek u prednosti jer šaljete pozitivne signale za nastavak pregovora.

4. Recite “čudan” i okrugao broj: Stručnjaci su za otkrili da je bolje koristiti “čudne” (u prevodu neparne) cifre, umjesto okruglih.

Tako da kada vas poslodavac pita na koliko biste pristali, radije recite na 650 eura, umesto 700 eura. Pri tom, uvjek u glavi imajte stavku broj tri.

5. Iskoristite kartu kontraponude: Ako vam poslodavac kaže da li biste pristali na mjesečnu platu od 600 eura, recite 700 eura. Ali kontra ponudu možete koristiti samo jednom. Naći ćete se “negdje između” svakako.  Previše cenkanja je frustrirajuće za obije strane. ukoliko on kaže 650 eura, recite slobodno “imamo dogovor”.

6. Izgledajte uzbuđeno, ali ne previše: Entuzijazam i sreću morate pokazati, ali ako ga pokazujuete previše, dokazali ste da ste upravo izašli iz ekstremnog očaja. Poslodavac uvjek želi osobu koja je spremna i ozbiljna u namjerama.

Ne želi nekoga ko će izgorjeti od želje. Tu slabost pokazujete onda kada pokažete da ste previše uzbuđeni zbog novog radnog mjesta.

7. Uvjek recite tačan iznos plate na prethodnom radnom mjestu: Te stvari se uvjek mogu provjeriti bez problema, a nikome ne treba lažov u radnom okruženju. A sigurno ne želite početi novi radni odnos sa stavkom “slagao” u biografiji.

Nezavisne

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *