Hrvatska: Ako pronađete posao u inostranstvu, država vam mora nadoknaditi 330 eura

Dodajte komentar

Dok javnost još spekuliše koliko se građana iselilo iz Hrvatske u posljednjih nekoliko godina, pa se spominju vrtoglave brojke od 100 hiljada onih koji su u posljednje četiri godine otišli u zemlje Evropske unije i dalje, samo su malobrojnima poznata njihova finansijska prava koja su mogli ostvariti ako su bili u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći te naknadi putnih i troškova selidbe. Ovo pravo mogu ostvariti i oni koji posao nalaze u Hrvatskoj, ako im je novo radno mjesto udaljeno više od 80 kilometara od mjesta boravišta.

“Propisano je da nezaposlena osoba kojoj Zavod nije u mogućnosti da osigura zaposlenje u mjestu prebivališta, a koja sama ili posredovanjem Zavoda nađe zaposlenje u drugom mjestu, ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć te na naknadu putnih i troškova selidbe za sebe, bračnog druga, odnosno vanbračnog druga i djecu, od mjesta prebivališta do mjesta zaposlenja. Uslovi za korištenje prava na jednokratnu novčanu pomoć i na naknadu putnih i troškova selidbe utvrđeni su Odlukom o jednokratnoj novčanoj pomoći i naknadi putnih i troškova selidbe”, pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te dodaju: “Ovom odlukom propisano je da pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja na šest mjeseci ili duže te zbog toga promijeni mjesto prebivališta. Jednokratna novčana pomoć iznosi 1.200 kuna(oko 150 eura). Propisano je da takva osoba može ostvariti pravo na naknadu putnih troškova za sebe (ako u drugo mjesto zaposlenja seli sama), naknadu putnih troškova za sebe, bračnog, odnosno vanbračnog druga i djecu (ako u drugo mjesto zaposlenja seli s porodicom) i naknadu dijela troškova selidbe.

Propisano je i da nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos u drugom mjestu zaposlenja, a ne promijeni mjesto prebivališta, ima pravo na naknadu putnog troška samo za sebe. Putni trošak i trošak selidbe nadoknađuju se samo za jedno putovanje od mjesta dotadašnjeg prebivališta do mjesta zaposlenja. Putni trošak nadoknađuje se u visini stvarnog iznosa troška javnog prevoza (voz ili autobus), a najviše do 300 kuna (oko 40 eura)po osobi, dok se trošak selidbe nadoknađuje u visini 50 posto troškova najjeftinijim prevoznim sredstvom, a najviše do 1.000 kuna(130 eura) – ističu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za Glas Slavonije.

Kada se podvuče crta, jasno je da su mnogi, u neznanju, ostali bez oko 2500 kuna(oko 330 eura). U HZZ-u ipak pojašnjavaju kako informacije o ovom pravu svako može vidjeti bilo u kancelarijama, bilo na internetsk stranici HZZ-a. Međutim,  da bi ostvarila ovo pravo, nezaposlena osoba mora znati za njega te svom savjetniku reći kako ga želi koristiti.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *