“1000+”: Pravo na stan će imati 1.565 korisnika

Dodajte komentar

Za godinu koja je tek počela fokus dešavanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma je svakako implementacija ,,1000 plus“ projekta. To bi bio nastavak projekta koji se pokazao uspješnim kada su 433 domaćinstva, tj. 1.293 građanina riješila stambeno pitanje.– Zato mi je drago što mogu da najavim nastavak projekta rješavanja stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima, odnosno ,,1000 + stanova“ koji je implementiran 2011. godine. I ovaj projekat je u osnovi koncipiran da izađe u susret različitim socijalnim grupama, s obzirom da problemi sa obezbjeđenjem sredstava za rješavanje stambenog pitanja ne pogađaju samo osjetljive grupe, već i domaćinstva sa primanjima koja su na nivou prosječne zarade ili niže – kazao je za Pobjedu ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Prioriteti

Što se tiče obezbjeđivanja stanova za najranjivije kategorije, kako je naglasio ministar, u vrhu prioriteta je nastavak rješavanja stambenih pitanja socijalno ugroženih kategorija građana na sjeveru.

– Predloženim projektom bi se otkupilo 15 stambenih jedinica, koje će se davati u zakup korisnicima programa socijalnog stanovanja u predmetnim opštinama, u vrijednosti od 300.000 eura, planiranim kroz kapitalni budžet 2016. godine – kazao je Gvozdenović.

Kako ministar navodi, jedan od najvažnijih uslova za kreiranje dobre stambene politike je prepoznavanje prava na stan kao preduslova stvaranja socijalne kohezije u društvu.

– Crna Gora je potpisnik nekih od najznačajnijih međunarodnih sporazuma i konvencija, koje postavljaju smjernice za djelovanje na nacionalnom nivou, dok je razrada i primjena ovih politika uređena na lokalnom nivou. Time smo se, vjerujem, postavili kao odgovorna država, koja ozbiljno shvata plan da obaveze iz kvalitetno postavljenog normativnog okvira prenese u praksu – kaže Gvozdenović.

Model na kojem su radili je, kako dodaje, projekat ,,1000 plus stanova“, kada su 433 domaćinstva, tj. 1.293 građanina riješila stambeno pitanje.

– Budući da je projekat bio sproveden po najvišim standardima kada je riječ o ukupnom kvalitetu, sa posebnim akcentom na transparentnost, nakon završetka dobijali smo stalne sugestije i upite na temu njegovog produžetka. To nam je bio jedan od signala da smo zaista uradili dobar posao, i da, kao resorno ministarstvo, imamo obavezu nastavljanja aktivnosti na njegovoj realizaciji – kaže Gvozdenović.

Kako navodi, vrijednost druge faze projekta je 20 miliona eura. Procijenjeno je da se navedenim iznosom može obezbijediti oko 500 stambenih jedinica, što čini oko 1.565 korisnika broj koji je približno određen prema strukturi domaćinstava iz prethodnog projekta.

– Biće finansiran sredstvima kredita CEB-a u iznosu od 10 miliona eura, sredstvima komercijalnih banaka koje prijave učešće u projektu i uloga korisnika domaćinstava. Povlašćena kamatna stopa je do 3,99 odsto, a rok otplate kredita je 20 godina – objasnio je Gvozdenović.

Kontinuiran rad na unapređenju normativnog dijela, kazao je, nešto je što se podrazumijeva i što je dio našeg svakodnevnog posla u svim oblastima ko je pratimo.

– Podsjećam da je Zakon o socijalnom stanovanju donijet 2013. godine, dok je izrada novog zakona o održavanju stambenih zgrada u toku. Kada je riječ o projektima, gro aktivno sti bio je usmjeren upravo na pripremu projekta ,,1000 plus“, kao vrlo zahtjevnog sa aspekta pregovora i, naravno,potpune i transparentne organizacije. Svjesni smo da građani ovdje imaju velika očekivanja, ali imamo ih i mi kako od našeg Ministarstva, tako i od svih institucija koje budu uključene u proces – naglašava Gvozdenović.

Aktivnosti

Osim pomenutog, on navodi da su sproveli projekat rješavanja stambenih pitanja socijalno ugroženih kategorija građana na sjeveru Crne Gore.

– Tako je prošle godine realizovan otkup 23 stambene jedinice za programe socijalnog stanovanja u opštinama na sjeveru, ukupne vrijednosti od oko 730.000 eura, koje će biti ustupljene jedinicama lokalne samouprave radi davanja u zakup korisnicima. U okviru istog projekta realizovane su aktivnosti i obezbijeđena sredstva za umanjenje cijene za 48 stanova u izgradnji, opredijeljenih pripadnicima MUP-a u Bijelom Polju, zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, ukupne vrijednosti od oko 270.000 eura. Dakle, za navedene potrebe opredijeljena su ukupna sredstva od oko milion eura – kazao je Gvozdenović.

Naravno, objašnjava Gvozdenović, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, ali i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond za solidarno stambenu izgradnju, stambene zadruge i druge institucije, nastavljaju rad na izgradnji ili završetku nekoliko stotina stambenih jedinica širom Crne Gore, te kontinuirane aktivnosti na našim strateškim prioritetima: povećanju dostupnosti stambenog prostora domaćinstvima koja na tržištu ne mogu da riješe svoje stambene potrebe; podršku razvoju rentalnog sektora, kako javnog tako i privatnog, uz stvaranje uslova za potpunu pravnu sigurnost u ovom sektoru; unapređenje sistema upravljanja i održavanja postojećeg stambenog fonda; te stvaranje zakonskog i institucionalnog okvira za regulisanje stambenog sektora u pravcu harmonizacije sa propisima EU.

Javni poziv za građane u februaru

Kako je naveo Gvozdenović, ciljne grupe su korisnici iz javnog sektora, bračni supružnici do 35 godina života i ostali korisnici.

– U okviru ovih ciljnih grupa imali smo i obavezu posvećivanja posebne pažnje prioritetnim ciljnim grupama poput: samohranih roditelja, odnosno staratelja, lica sa invaliditetom, porodičnih domaćinstava čiji je član lice sa invaliditetom, porodičnih domaćinstava sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladih koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtava nasilja u porodici kazao je Gvozdenović.

On je dodao da su već raspisani javni pozivi za građevinske kompanije i banke, a javni poziv za građane, sa svim informacijama neophodnim za njihovo učešće, biće raspisan u drugoj polovini februara naredne godine.

– Naravno, uporedo sa sprovođenjem projekta, javnom kampanjom obezbijedićemo punu informisanost svih zainteresovanih strana poručio je Gvozdenović.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *