Političko-ekonomske prognoze: Neće biti ovakve Rusije, a EU će se raspasti na četiri Evrope

Dodajte komentar

Jedna od najpoznatijih privatnih obavještajnih kompanija, američki Strategic Forecasting poznatiji kao Stratfor, objavio je svoje političko-ekonomske prognoze za deceniju pred nama. Ovo je peto ovakvo predviđanje američke kompanije, a zanimljivo je kako su u dosadašnjim prognozama za pojedine događaje bili poprilično uspješni.

Tako su, na primjer, tačno predvidjeli neuspjeh Evrope ili, tačnije, njezinih pojedinih dijelova (Grčka, Španija, Portugal…), u odgovoru na veliku ekonomsku krizu. Tačno su predvidjeli ulogu Sjedinjenih Američkih Država u organizovanju džihadističkih grupa, rušenja režima širom Bliskog istoka kao i jačanje islamističkih ekstremista i terorista nakon toga. Prema vlastitom priznanju, u nekim su procjenama pogriješili, a kao najveći propust navode napad na Blizance u New Yorku koji im je promakao u sigurnosnoj procjeni.

Najnovije Stratforove prognoze na prvo čitanje zvuče pomalo nestvarno jer, između ostalog, predviđaju raspad Rusije, jednako kao i raspad Evropske unije kakvu sada poznajemo te slabljenje i stagniranje najjače evropske ekonomije – Njemačke. Iz sadašnje perspektive u kojoj se Putinova Rusija čini jačom nego ikada, a Njemačka je i dalje neprikosnoveni lider ne samo evropske ekonomije već i šire, ovakve se prognoze ipak čine malo previše pesimistične.

1. Ruska Federacija neće moći da opstane u svom 
sadašnjem obliku

Prema prognozama Stratfora, Ruska Federacija neće se uspjeti da opstane prije svega u finansijskim i ekonosmskim izazovima koji su pred njom. Tu prvenstveno misle na pogođenost sankcijama, pad cijena nafte i gasa, slabljenje nacionalne valute rublje te stalnim nastojanjima za širenjem vojne moći i prisutnosti u različitim dijelovima svijeta. Analitičari smatraju kako neće biti klasične pobune protiv centralne državne vlasti u Moskvi, već da će prije doći do toga da Moskva više neće biti u stanju da kontroliše sve svoje dijelove. Rusija se neće službeno podijeliti u više zemalja, ali Moskva više neće imati snagu da drži sve regije na okupu pa će one prerasti u jednu vrstu autonomnih područja koje možda i neće biti u tako dobrim odnosima jedna s drugom. “Očekujemo da će vlast Moskve značajno oslabiti, što će dovesti do formalne i neformalne fragmentacije Rusije. Malo je vjerovatno da će Ruska Federacija preživjeti u svom sadašnjem obliku.”, navodi se u izvještaju.

2. Moć Amerike bit će u stalnom padu, uz 
stalno jačanje vojske

Svijet će postati još opasnije i nepredvidivije mjesto u idućih deset godina, pri čemu će Sjedinjene Američke Države u budućnosti puno više razmišljati o odabiru vlastitih izazova umjesto aktivnog igranja vodeće uloge u rješavanju svjetskih problema. Ekonomija će, uopšteno gledano, rasti, kao i domaća proizvodnja energije, no bilježiće pad izvoza, a i što se sigurnosti tiče Sjedinjene Države neće si moći da priušte luksuz da budu izolovane od ostatka svijeta i učestvovanja u svjetskim krizama. “Sjedinjene Države će i dalje biti glavna ekonomska, politička i vojna sila u svijetu, ali će biti manje angažovane nego u prošlosti”, kaže prognoza.

Dodaju kako će SAD i dalje koristiti silu, ali ona će biti mnogo manje vidljiva i koristiće se daleko manje u sljedećoj deceniji. Takođe, zbog dalekometnog ruskog naoružanja Amerika će morati puno ozbiljnije da angažuje vojne snage na vlastitoj teritoriji i generalno oko zaštite svojeg nuklearnog arsenala.

3. Njemačka će se naći u velikim ekonomskim problemima

Njemačka ekonomija u velikoj mjeri zavisi od država u koje izvozi svoje proizvode i liberalizacija tržišta unutar granica Evropske unije omogućila je Njemačkoj snažno jačanje ekonomije. Upravo iz tog razloga Njemačka je država koja pogoršanjem ekonomske situacije, slabljenjem eura i pojačanim valom euroskepticizma, gubi najviše od svih. Domaća proizvodnja neće moći da nadoknadi ovaj izvozni gubitak, a predviđa se i pad populacije pa, prema predviđanjima Stratfora, Njemačkoj slijedi stagnacija po uzoru na onu koja trenutno pogađa Japan.

“Očekujemo da će Njemačka trpjeti velike i teške ekonomske obrate u idućih deset godina”, navodi se u procjenama Stratfora.

4. Novi evropski lider umjesto Njemačke biće Poljska

“Pogledajte malo istočnije od Njemačke. Tu stvari neće biti tako loše. U centru ekonomskog rasta i povećanja političkog utjecaja će biti Poljska”, kaže se u izvještaju. Poljsko stanovništvo neće se smanjivati u tolikoj mjeri kao kod drugih velikih evropskih ekonomija . Činjenica da je najveća i najbogatija evropska država na zapadnoj granici Rusije takođe će je gurnuti u poziciju regionalnog vođstva i ta bi zemlja mogla imati veliki politički i ekonomski uticaj u budućnosti. Ovakvom scenariju Poljskoj bi mogao dodatno pomoći i tradicionalno dobar odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama s kojima imaju i odlične ekonomske kontakte.

5. Evropska unija 
rasformiraće se u četiri manje Evrope

Ne tako davno ideja Evropske unije izgledala je kao nezaustavljiva snaga koja će se u budućnosti razvijati do stepena najsnažnije ekonomske sile svijeta. Međusobne prepreke u društveno-političkom smislu premošćene su trgovačkim i ekonomskim sporazumima koje su državama članicama garantovale otvaranje velikog zajedničkog tržišta i ekonomski razvoj bez graničnih prepreka i barijera. Danas je situacija potpuno drugačija, a analitičari Stratfora predviđaju kako će u idućih deset godina biti još i gora.

Prema njihovom izvještaju, Evropska unija kakvu danas poznajemo rasformiraće se u četiri male Evrope i to zapadnu Evropu, istočnu Evropu, Skandinaviju i Britansko ostrvo. I dalje će dijeliti zajedničko okruženje, biće povezani ugovorima i savezima no njihova bliskost i saradnja neće biti kao što je danas. “Evropska unija mogla bi preživjeti u nekom smislu, ali Evropski ekonomski, politički i vojni odnosi biće regulisani primarno bilateralnim ili ograničenim multilateralnih odnosima koji će biti mali u opsegu i nisu obvezujući”, kaže se u izvještaju. “Neke države mogu održavati preostalo članstvo u visoko modifikovanoj Evropskoj uniji, ali to neće definisati Evropu.”

6. Kina će se naći u velikom problemu zbog slabljenja ekonomije

Kina bi se zbog usporavanja ekonomskog rasta mogla naći u velikim problemima u deceniji koje dolazi, što bi istovremeno moglo dovesti do sve većeg i snažnijeg nezadovoljstva vladajućom Komunističkom partijom. Ipak Stratfor predviđa kako se vladajuća garnitura neće dati s vlasti što bi moglo rezultirati još jačom unutrašnjom represijom prema stanovništvu.

Peking ima i dodatni problem nejednake razvijenosti pojedinih dijelova zemlje. Obalni pojas ekonomski je puno razvijenije od kontinentalnog dijela, odnosno urbani priobalni dio puno je ekonomski jači od ruralne unutrašnjosti. Nastavi li Kina s urbanizacijom obale, bez razvoja sela, taj će se problem samo dodatno povećavati. “Jaz koji se stvara između razvijenih dijelova i nerazvijenih dijelova Kine mogao bi postati toliko snažan da se Kina u jednom trenutku podijeli na više malih cjelina.

7. Pad Kine iskoristiće neke druge 
države u svijetu

Pad kineske ekonomije iskoristiće zato puno “malih Kina” širom svijeta, ponajviše u Južnoj Americi i Aziji. Dakle, dok je ekonomski rast u Kini u opadanju što dovodi do nepredvidljivih političkih i ekonomskih posljedice, Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mijanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija mogu doživjeti veliko poboljšanje ekonomske aktivnosti tokom sljedeće decenije, prvenstveno iz razloga što bi se proizvodnja iz Kine mogla masovno preseliti tamo i otvoriti stotine hiljada novih radnih mjesta. Ne treba smetnuti s uma kako se radi o potencijalnoj bazi radne snage od više od milijardu stanovnika.

8. Japan će se razviti 
u najsnažniju 
pomorsku silu u Aziji

Japanska ekonomija koja zavisi od uvoznih materijala već danas razvija snažnu mornaricu, a u idućih deset godina prerašće u najsnažniju pomorsku silu u Aziji. Prema predviđanju Stratfora, Tokio nema drugog izbora s obzirom na to da mora osigurati sigurnost dostave materijala za vlastitu industriju rutama koje su blizu Kine. U tome će im pomoći i njihov saveznik, Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Vešernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *