Kako se Evropa nosi sa lošom zimskom turističkom sezonom?

Dodajte komentar

Topla zima u Evropi primorala je vlasnike skijaških odmarališta da turistima ponude druge vidove zabave jer skijanje bez snijega niti je zabavno, niti je bezopasno.

Tako je francuski gradić Šamoni (Chamonix) otvorio zoološki vrt kako bi privukao pažnju djece koja su došla da se skijaju ali za to nemaju uslove. U Meribel na primjer helikopteri prenose snijeg a gradonačelnik Sen Martin d Belvila zamolio je lokalno stanovništvo da se suzdrži od korišćenja padina, kako bi snijeg na njima što duže trajao.

Prema mišljenju vlasnika skijaških odmarališta, ovo je jedan od najgorih decembara u istoriji zimske turističke sezone. Ako se ovakva vremenska situacija nastavi, njen uticaj na lokalne ekonomije bi mogao biti veoma loš. A meteorolozi upozoravaju da će nam zime ubuduće imati sve manje i manje snijega. Globalno zagrijavanje je učinilo da 2015. godina izgleda kao da će biti najtoplija u istoriji mjerenja, i druga najtoplija u Evropi, odmah posle 2014. Gotovo da i nema snijega na sjevernim Alpima ispod 2000 metara, a južno se snijeg otopio čak i na visinama od 3000 metara.

Kristof Marti, klimatolog u Švajcarskom institutu za istraživanje snijega i lavina, kaže da u nekim skijalištima čak ni vještački sneg ne pomaže, zbog toplog vremena. Osim toga, na vještačkom snijegu ima mnogo više ozbiljnih povreda nego na prirodnom, tako bar pokazuje bolnička statistika.

Zbog toga oni ski centir koji nemaju vještački snijeg otvaraju klizališta i razne parkove kako bi gostima ponudili bar nekakav sadržaj. Neki nude i časove paraglajdinga, a neki i obično planinarenje.

U svakom slučaju, gostiju uglavnom ima jer svi bukiraju zimski odmor mnogo ranije nego što saznaju vremensku prognozu za taj period godine, ali u nekim dijelovima Evrope je već uočljiv trend pada broja turista ubuduće. Oni što su unaprijed uplatili odmor dolaze da iskoriste šta mogu, ali budućih posjeta neće biti mnogo, bar sudeći po tome koliko se ne oglašavaju telefoni hotelijera ovih dana.

Izvor: Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *