“EPCG će sama finansirati drugi blok”

Dodajte komentar
Ukoliko sa italijanskom kompanijom A2A i češkom Škodom Prag ne bude postignut dogovor u vezi sa drugim blokom Termoelektrane, Elektroprivreda može iz sopstvenih sredstva da realizuje projekat, kazao je u intervjuu za „Dan” ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je naveo da je Vlada u pregovore sa italijanskom kompanijom ušla sa namjerom da produži partnerstvo, pod uslovom da imaju dogovor oko razvojnih projekata.
– Razlog za takvu vladinu odluku bila je činjenica da je EPCG danas po svim parametrima bolja kompanija nego što je bila u momentu dolaska A2A, ali smo postavili jasne osnove na kojima ta saradnju može biti irodužena. To se odnosi na saglasnost oko najvažnijih pitanja utvrđivanje uslova za izgradnju drugog bloka i potrebe da se precizno definišu razvojne performanse EPCG u biznis planu, kao i onoga što su uslovi pod kojima A2A može, u slučajevima koji će biti precizirani budućim ugovorom, da aktivira izlaznu opciju. Sve smo ovo, kao što je javnosti poznato, definisali uslovima saradnje na osnovu kojih smo i ušli u razgovore o petogodišnjem ugovoru. Svakako da treba iscrpiti sve mogućnosti da se pregovorima stigne do modela koji je prihvatljiv za obje strane, uz ono što je činjenica a to je da takvo stanje ne može trajati u nedogled. Spremni smo da na bazi ovih principa nastavimo saradnju, ukoliko konstatujemo da A2A dijeli našu stratešku viziju, naveo je Kavarić.

Hoće li realizacija projekta drugog bloka početi u 2016. godini, ili će biti kao sa autoputem, za koji još čekamo glavne radove, a plaćeno je oko 200 mnliona eura?

Ta dva projekta ne možemo dovoditi u vezu ni po veličini investicije, ni po uslovima izgradnje, ni po performansama projekata. Što se tiče projekta drugog bloka, pregovarački timovi EPCG i Škode Prag obavijestili su javnost da se dinamika usaglašavanja svih elemenata sprovodi prema planu. Imajući u vidu da su tehničko-tehnološki uslovi uglavnom dogovoreni, u nastavku razgovora fokus će biti na finansijskim aspektima. Naravno, poznat je i stav Vlade kao akcionara u EPCG da kompanija može da realizuje projekat i iz sopstvenih kapaciteta ukoliko ne bude postignut finalni dogovor.

Drugi blok će koštati 340 miliona ukoliko se ne smanji cijena tokom pregovora. Koliko će novca biti obezbijeđeno iz kredita, a koliko iz sredstava koja EPCG ima na računu?

Plan je bio da se projekat realizuje preko društva posebne namjene kao projektne kompanije koja bi bila zadužena za realizaciju projekta. Što se tiče strukture vlasništva u društvu posebne namjene, uslovima saradnje je bilo predviđeno da država ima učešće u kapitalu od 51 odsto, a EPCG od 49 procenata. Država bi sredstva za učešće u kapitalu društva obezbijedila iz prihoda po osnovu vlasništva u EPCG. Takođe, dogovor je bio da se najmanje 65 odsto finansiranja projekta vrši iz kredita, a preostalih 35 odsto, a najmanje 15 odsto, iz sopstvenih sredstava projektne kompanije. Ponoviću, ukoliko ne bude postignut dogovor, EPCG može sama da realizuje projekat.

Povjerioci KAP-a nek se žale sudu

Jeste li zadovoljni stečajnim postupkom u KAP-u, s obzirom da većina najvećih povjerilaca negoduje zbog postupaka stečajne uprave koje idu naruku Unipromu?

Ne postavlja se pitanje bilo čijeg zadovoljstva, već obaveze da se čitav postupak sprovodi u skladu sa zakonima. To je obaveza stečajne uprave i eventualno negodovanje ima pravne ljekove koji su na raspolaganju u takvim situacijama. Vlada nema ambicija niti mogućnosti da se miješa u nadležnost suda, ali ima puno povjerenje u rad Privrednog suda. Ono što je nas ohrabrujući podatak jeste da KAP radi, investira u generalni remont ćelija i opreme, a najavljene su i nove investicije. Sve to se dešava u periodu kada je cijena aluminijuma na svjetskoj berzi izuzetno niska. Kombinat takođe plaća visoku cijenu struje, i to, rekao bih, prvi put u istoriji kompanije bez subvencija od strane države.

Rudnici zavise od novog vlasnika

Hoće li Rudnici bonsita početi sa radom naredne godine i šta će biti sa prekobrojnim radnicima?

Evidentno je da svi napori koje novi vlasnik trenutno sprovodi idu u pravcu pokretanja proizvodnje u Rudnicima boksita na osnovama koje znače njegovu dugoročnu odr živost. Koliko će vremena za to trebati, pokazaće struka nakon skeniranja postojećeg stanja. Za nas kao Vladu veoma je važno da Rudnici posluju na temeljima koji podrazumijevaju ekonomsku održivost. Što se tiče zaposlenih, javnosti je poznato da smo imali intenzivnu komunikaciju sa sindikatima preduzeća i obezbijedili socijalni program za radnike koji su ostali bez posla u procesu stečaja, povezivanje radnog staža, odlazak u penziju…

Puštaju u rad još četiri mHE

Koliko će mini-hidroelektrana biti pu šteno u rad u 2016. godini i u kojoj mjeri će se povećati naknada za podsticaje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora?

Tokbm 2016. godine planira se puštanje u rad još četiri mHE, ukupne instalisane snage 12,3 megavata i llanirane proizvodnje oko 38 gigavat-sati. Okvirna vrijednost ukupne investicije je oko 15,5 miliona eura. Ne očekujem da će ukupan račun za struju biti veći, mada je to sada teško prognozirati, ali svakako ne značajno. Podsjetiću da je u 2015 godine pušteno u rad šest malih hidrocentrala, dakle najviše do sada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *