Bankrotirala kompanija najomraženijeg biznismena na svijetu

Dodajte komentar

Farmaceutska kompanija KaloBios Pharmaceuticals čiji je bivši izvršni direktor ozloglašeni Martin Shkreli uhapšen ranije ovoga mjeseca, proglasila je bankrot, piše Business Insider.Prema podacima navedenim u prijavi bankrota na američkom nadležnom sudu u Delawareu, KaloBios ima između 100 i 199 kreditora, imovinu procijenjenu na vrijednost od 8 miliona dolara i oko 1,9 miliona dolara duga.
KalosBios imenovala je Shkrelija na mjesto izvršnog direktora 20. novembra, nakon što je Shkreli i konzorcijum investitora kupio oko sedam posto dionice kompanije.

Martin Shkreli je došao na zao glas i ekspresno postao jedan od najomraženijih ljudi u Americi tako što je kao CEO Turing Pharmaceuticals podigao cijenu lijeka Daraprim za liječenje parazitskih infekcija koji se propisuje oboljelima od AIDS-a s 13,5 na vrtloglavih 750 dolara, odnosno za više od 5000 posto.

Prije dvije nedjelje Shkreli je uhapšen pod optužbom za prevaru i odmah zatim dobio otkaz u KaloBiosu. Osumnjičen je da je za vrijeme vršenja dužnosti direktora farmaceutske kompanije Retrophin nezakonito izvukao 11 miliona dolara kako bi isplatio nezadovoljne kupce.

Početkom ove nedjelje, nakon Shkrelijevog hapšenje, ostavke u KaloBiosu su podnijeli dvojica direktora, Tom Fernandez i Marek Biestekhad, a u četvrtak je obustavljeno trgovanje dionicama kompanije.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *