Slabiji ekonomski status utiče na inteligenciju

Dodajte komentar

Studija koju su sproveli istraživači pokazala je negativan efekat siromaštva na gene, posebno u Americi, dok je uticaj manji u Evropi i Australiji.

Još jedna loša vijest za siromašne ljude – manjak novca snižava koeficijent inteligencije. Ali, ako je za utjehu, nije svejedno gdje odrastamo, pa je tako veza između inteligencije i siromaštva znatno izraženija u Americi nego u Evropi.

Naučnici smatraju da se inteligencija formira kompleksnim sadejstvom gena koje nasljeđujemo od roditelja i sredine u kojoj odrastamo. Ali, studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Ostin u Teksasu i škotskog Univerziteta u Edinburgu pokazala je negativan efekat siromaštva na gene, posebno u Americi, dok je uticaj manji u Evropi i Australiji, prenose Nezavisne.

U studiji, objavljenoj u magazinu “Psihološka nauka”, analizirano je 25.000 parova braće i sestara od kojih su neki bili blizanci, a rođeni su u Americi, Australiji, Engleskoj, Njemačkoj, Holandiji i Švedskoj. Razlike vezane za različite zemlje naučnici tumače drugačijim obrazovnim sistemima i time što u evropskim državama postoji zdravstvena zaštita za sve, što pomaže da se prevlada socio-ekonomski jaz.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *