Popust za one koji ne mogu da vrate kredit

2 komentara

Faktoring kompanija Heta na koju je Hipo Alpe Adria banka (HAAB) prenijela kredite koje ne može da naplati ponudila je građanima da im otpiše dio duga (diskont) za potraživanja koja su manje od 250 hiljada eura, saznaju “Vijesti”.Tim klijentima su poslate ponude za poravnanje kojima je predviđeno da diskont, u zavisnosti od poslovne politike Hete i procjene platežne sposobnosti klijenta, iznosi i do 45 odsto.

Svi klijenti koji su zainteresovani za tu ponudu mogu se Heti obratiti do 1. februara naredne godine. Ponudom su obuhvaćeni svi krediti koje HAAB nije mogla da naplati uključujući i kredite koji su vezani za valutnu klauzulu u švaj carskim francima.

“Ako se postigne dogovor, potpisuje se poravnanje pred notarom. Obaveza klijenta je da plati pet odsto ugovorene sume najkasnije od kraja marta naredne godine, a ostatak do kraja juna”, navodi se u ponudi u koju “Vijesti” imaju uvid.

Kako je objašnjeno u ponudi, ona je proizvod razumijevanja teške ekonomske situacije na mikro i makro planu koja je dovela do smanjenja broja zaposlenih u brojnim kompanijama, i smanjenja zarada.

“Kao što je poznato, sudski postupci mogu trajati dugo, a troškovi mogu biti izuzetno visoki, a postupak može negativno uticati na reputaciju klijeneta i njegove odnose sa potencijalnim žirantima. Ova mogućnost je nepovoljna za sve učesnike u postupku, a namjera Hete nije nikada bila da ga odugovlači ili nekome prouzrokuje štetu. Namjera je isključivo naplata potraživanja na najpovoljniji način za sve u zakonitom postupku”, navodi se u ponudi.

Heti se mogu obratiti i drugi klijenti čija su dugovanja veća od 250 hiljada sa predlozima za poravnanje gdje i oni u zavisnosti od procjene statusa i poslovne politike mogu računati na diskont.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Konacno pravi poslovni potez iako je ovo opravdanje – placavina oko teskih mikro i makro uslova i nezaposlenosti, samo prica za laike.

    Ali, direktori ove kompanije nisu poslovno nesposobni kao direktori banke. Treba ostati oprezan koliko je ovo novi trosak, odnosno prihvatanje odgovornosti nasljedivanja problema iz banke, a koliko vec postojece rezervisanje. A posto Erste kupuje zgradu, mozda se klijenti pomognu pristojnim kreditima (prije nego ova smiejsna skoljka od banke predje …) jer su klijenti banke ipak odgovorno pristupili primjeni zakona o konverziji chf kredita. To nije odradila banka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *