Na izgradnji autoputa Bar-Boljare angažovano 35 preduzeća

Dodajte komentar

Na izradi prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare do sada je angažovano 35 domaćih preduzeća i taj broj se stalno povećava, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, dodajući da očekuje da će se projekat završiti u predviđenom roku.Kako je rekao, do sada su izvođeni radove na pristupnim putevima, izgradnji kampova za radnike sa svom pratećom infrastukturom, laboratorija, drobilica, betonskih baza, platformi za kompresore, kao i na čišćenju trase.

“Angažovane su i druge domaće kompanije u svojstvu dobavljača koje pružaju usluge špedicije, kupovine materijala i opreme što dodatno doprinosi povećanju budžetskog prihoda po osnovu realizacije ovog projekta“, naveo je Brajović na konferenciji za novinare.

Brajović ističe da je u ovoj godini urađeno idejno rješenje autoputa dionica Farmaci-Smokovac na kojoj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dalo saglasnost čime je ispunjen zakonski uslov za suženje koridora na teritoriji Glavnog grada na dionici u dužini 12,2 kilometra. Govoreći o tome na šta su utrošena sredstva za autoput, on ukazuje da je najveći dio potrošen za plaćanje avansa koji je obavezan po zakonu, kao i svih propratnih stvari, nadzora i komisija.

“Dobro je da će u narednoj godini dominantno plaćanje biti usmjereno na plaćanje pozicija koje se budu izgrađivale. Ne želim da govorim o tome da li izvođenje radova kasni ili ne, već o tome da treba da se završi 11. maja 2019. godine. Bio bih zadovoljniji da je kvalitet i brzina rada na projektonoj dokumentaciji brži, ali ćemo vidjeti i procjenjivati kašnjenje kada to budemo mogli da procijenimo na pravi način“, dodao je Brajović.

Prema njegoivm riječima, izrada projektne dokumentacije realizuje se sukcesivno po podsekcijama kojih ima 16, tako da se prioritet daje onim objektima za čiju izgradnju je potrebno duže vrijeme odnosno raniji početak radova kako bi bili izrađeni u ugovorenom roku.

“Završeno je ili započeto 17 projekta, između ostalog, četiri raskrsnice, završena je rekonstrukcija dionice Berane-Lubnica, na tri lokaliteta na putu Podgorica-Cetinje-Budva započeti su radovi na rekonstrukciji, a završetak je planiran prije početka ljetnje sezone. Urađena je sanacija pet klizišta, izgradnja treće trake na lokalitetu Markovići, a završena je izgradnja treće trake Sljepač-Most. U narendoj godini će se intenzivno raditi na spajanju bulevara Budva-Bečići, rekonstukciji puta Ulcinj-Krute, Berane-Petnjica, Lubnice-Jezerina, Cetinje-Budva dionica Košljun-Zavala sa izgradnjom treće trake“, precizirao je Brajović.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *