Ko je odgovoran za prevaru Barter centra?

Dodajte komentar
Sa dodjele ugovora o radu

Prevareni bivši radnici Barter centra saopštili su “Vijestima” da su se za zaštitu svojih prava obraćali brojnim državnim institucijama, ali da nijesu dobili zaštitu iako je više institucija, bez ikakve provjere, pomagalo vlasniku ove firme Radoju Božiću u poslu koji je postao prevara.Božićev Barter centar je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i drugim državnim institucijama organizovao predavanja za 60 nezaposlenih visokoškolaca, koji su platili po 200 eura za obuku. Oni su kasnije zaposleni, ali nikada nijesu primili platu. Tvrde da je Božić prevario i nekoliko klijenata koji su kupovali “jeftine stanove”. Nakon toga, kako tvrde radnici, Božić je napustio Crnu Goru.

Oni navode da su ih na prezentaciju Barter centra zvali iz Zavoda uz napomenu da postoji mogućnost zaposlenja na neodređeno vrijeme. Radnici navode da su sve prezentacije održane u Zavodu i da je na svakoj učestvovao i zamjenik direktora Zavoda Aleksandar Rakočević.

To što je Zavod stao iza projekta, kako navode, bilo je presudno za njihovo uključenje. Obuka je trajala dva mjeseca uz predavanja i profesora Boža Mihajlovića sa Ekonomskog fakulteta, njegovog saradnika Vladimira Đurovića i ekonomske analitičarke Ane Nives Radović.

U toku obuke organizovani su i okrugli stolovi na kojima su prisustvovali i predstavnici ministarstava finansija, turizma, poljoprivrede, Poreske uprave, Centra za posredovanje…

Nakon obuke zaposleno je 30 kandidata, a počela obuka za 30 novih visokoškolaca, koji su naknadno zaposleni. Uslijedili su brojni sastanci Barter centra sa Ministarstvom finansija, Centrom za posredovanje, gradonačelnicima više gradova, kancelarijom Svjetske banke u Crnoj Gori, bankama, privrednicima…

Pokrenuta je berza za multilateralne kompenzacije, kao i građevinski “poslovi” gradnja stambeno-poslovnih zgrada na dvije lokacije u Podgorici, golf terena sa hotelom i sportskim kompleksom u Ulcinju i hotela, zatvorenog bazena i fudbalskih terena u Baru.

Kada je trebalo da budu isplaćene prve zarade otkaz dobija prvih 15, a na naplatu dolaze i računi i Božić nakon četiri mjeseca “poslovanja” napušta Crnu Goru.

“Zaposlenim se u narednom periodu javio jedan broj fizičkih lica koji su uplatili novac na račun Radoja Božića za kupovinu stanova čija je gradnja planirana u Dalmatinskoj ulici u Podgorici”, navodi se u dopisu bivših radnika koji tvrde da su ove klijente upozoravali da ne uplaćuju novac.

Bivši radnici su, kako kažu, pomoć prvo zatražili u Zavodu gdje im je rečeno da oni Božića nisu provjeravali jer nemaju obavezu provjeravanja poslodavaca i da ne snose nikakvu pravnu odgovornost. Bivši radnici su angažovali i advokate. Pomogla im je samo Inspekcija rada koja im je omogućila raskid radnog odnosa u Barter centru i povratak na biro rada.

Njihov zaključak iz cijelog slučaja je da u pravnom sistemu postoje brojne rupe koje omogućavaju ovakve i slične vidove malverzacija, da bi državne institucije trebalo da izmijene način funkcionisanja.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *