Vlada pozvala banke da učestvuju u projektu Hiljadu plus stanova

Dodajte komentar

Vlada je pozvala komercijalne banke da se do 12. februara prijave za učešće u projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, pod nazivom Hiljadu plus stanova.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope CEB, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke. Građani će sopstvenim učešćem obezbijediti pet odsto iznosa.

Dugoročni krediti dodjeljuju se uz fiksnu kamatnu stopu do 3,99 odsto na godišnjem nivou, na period od 20 godina i uz učešće korisnika od najmanje pet odsto vrijednosti ugovora o kreditu.

U pozivu se navodi da će Vlada prenijeti kreditna sredstva komercijalnim bankama koje ispune uslove za učešće u projektu, pod uslovima koji su definisani posebnim ugovorima o saradnji sa bankama.

Banka se može prijaviti za učešće ukoliko posjeduje odobrenje Centralne banke CBCG da može odobravati hipotekarne kredite građanima s rokom dospijeća od 20 godina i ima filijale u najmanje tri različite crnogorske opštine.

Ponuda koju banke dostavljaju mora da sadrži visinu kamatne stope koja ne može biti veća od 3,99 odsto, fiksno, tokom čitavog perioda trajanja kredita koji je do 20 godina, administrativne troškove, iznos novca koji banka namjerava da plasira i izjavu o uslovima kreditiranja.

Vlada će nakon završetka poziva razmotriti sve ponude i pozvati na pregovore banke koje su podnijele prijavu, kako bi se definisali konačni uslovi i kriterijumi za njihovo učešće u projektu.

Vlada će zaključiti ugovore o saradnji sa bankama koje prihvate konačno definisane uslove i kriterijume za učešće u projektu, dodaje se u pozivu.

Banke koje se uključe u projekat treba da obezbjede procjenu kreditne sposobnosti podnosilaca zahtjeva u skladu sa opštim uslovima kreditne sposobnosti komercijalne banke, administriranje i finansiranje svakog pojedinačnog zahtjeva, finansiranje do 45 odsto kupovne cijene iz sopstvenih izvora po ponuđenoj kamatnoj stopi, zavisno od visine učešća građana, kao i da pruže savjetodavne usluge zainteresovanim građanima.

Banke, između ostalog, treba da obezbijede primanje ponuda i prikupljanje podataka i njihovo dostavljanje Ministarstvu turizma i održivog razvoja, kao i obuke službenika banke uz podršku Ministarstva.

Banke treba da obezbijede davanje servisnih informacija podnosiocu zahtjeva tokom kupovine stambenog objekta i opštih informacija o hipotekarnom finansiranju, procjene da li vrijednost izabranog stana odgovara izdatom vaučeru, o povoljnosti kupovine i o nacrtu kupoprodajnog ugovora. One treba da obezbijede i vođenje postupka i komunikacija sa područnim jedinicama Uprave za nekretnine u opštinama povodom upisa hipoteke i zabranom prodaje.

Podnošenje zahtjeva i dokumentacije za učešće u projektu obavlja se u kancelarijama Ministarstva turizma svakim radnim danom od deset do 16 sati.

Projekat Hiljadu plus stanova u Crnoj Gori počeo je da se realizuje 2010. godine, a glavni cilj je omogućavanje građanima da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog stana.

Vlada je tada subvencionirala kamatnu stopu svim odabranim porodičnim domaćinstvima do iznosa od 4,9 odsto kamatne stope na godišnjem nivou.

Tokom prvog projekta Hiljadu plus, stanovi su građanima nuđeni po cijeni od 600 do dvije hiljade eura po kvadratu u zavisnosti od investitora. Ukupan broj predatih aplikacija u svim bankama koje su učestvovale u projektu iznosio je 1,1 hiljadu.

Na centralni dio Crne Gore odnosilo se 75 odsto aplikacija, dok je 25 odsto predato u sjevernom i južnom dijelu. Po uslovima povoljnijim od tržišnih, tada su od ukupno hiljadu kupljena 433 stana, a građani su sami birali banku i investitora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *