Švajcarcima 2500 franaka mjesečno bez ikakvog rada?

Dodajte komentar

Prije Finaca koji će pilot-projekt testirati 2017. godine, Švajcarci će već za šest mjeseci na referendumu odlučiti jesu li za temeljni dohodak.

Švajcarska bi mogla da postane prva zemlja na svijetu koja će svojim građanima davati platu bez obzira na to rade li ili ne. Švajcarski građani za šest mjeseci izlaze na birališta i na referendumu će glasati slažu li se s prijedlogom da svaki odrasli građanin, zaposleni i nezaposleni, od države dobije temeljni fiksni mjesečni dohodak – predlog je da temeljna plata iznosi 2500 franaka za odrasle(oko 2300 eura), dok bi penzioneri i djeca dobijali manje. Ideja je da građani više svoga vremena mogu da posvete stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da cijelo vrijeme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne finansijske potrebe za hranu, komunalije…

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvođenje temeljnog dohotka za sve građane od 800 eura. Finci su najavili da će pilot-projekt startovati 2017. Međutim, prvi su ovaj projekt, koji mnogi već nazivaju komunističko-utopijskim, pokrenuli Holanđani u gradu Utrechtu.

Bauk kruži Evropom – bauk plate bez motike, moglo bi se reći parafrazirajući prvu rečenicu Manifesta komunističke partije, koji su 1848. predstavili Karl Marx i Friedrich Engels.

Da bi finansirala temeljni dohodak, Švajcarska bi morala da uvede veće poreze za najbogatije. Podsjetimo da su Švajcarci u posljednje dvije godine na referendumu odbili najnižu mjesečnu platu i ograničenje plata menadžerima.

Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *