Štednja 2.300 eura po stanovniku

Dodajte komentar

Banke su na kraju oktobra imale kreditni portfolio od ukupno 2,54 milijarde eura, što je 0,2 odsto manje nego u septembru.Prema podacima Centralne banke, u odnosu na oktobar prošle godine ukupno je odobreno 4,8 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita u oktobru je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,96 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 73,4 odsto. Ukupni depoziti na kraju oktobra su na mjesečnom nivou porasli 1,3 odsto na skoro 2,66 milijardi euta. U odnosu na isti mjesec prošle godine, depoziti bilježe rast od 18,1 odsto.

Oročeni depoziti činili su 48,8 odsto ukupnih, a oni po viđenju 50,6 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 52,2 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 36,4 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju oktobra iznosili su oko 1,42 milijarde eura, što je 0,4 odsto više nego u septembru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 9,1 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva oročeni su činili 59,8 odsto, a oni po viđenju 40,2 odsto.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *