U kojim valutama se najviše isplatila štednja u 2015?

Dodajte komentar

Budući da se godina bliži kraju i u idućih nekoliko dana vjerovatno neće doći do značajnih promjena vrijednosti valuta, dionica i ostalih finansijskih instrumenata, već sada se može zaključiti u šta se u 2015. isplatilo investirati.

Kada su u pitanju najtrgovanije svjetske valute, od početka godine, u odnosu na euro, najviše je ojačao švajcarski franak (9,6%). U jednom trenutku za švajcarsku valutu moglo dobiti čak 20 posto više nego na početku godine. No jačanje franka je bilo neočekivano i nakon naglog skoka već je bilo kasno kupovati ga. Neke druge valute jačale su postupno te je njihovo jačanje bilo očekivano i unaprijed najavljivano.

Američki dolar je u odnosu na euro tokom godine ojačao dodatnih 9,3 posto te je nastavio trend jačanja iz 2014. u kojoj je ojačao 11 posto.

Britanska funta i japanski jen takođe su jačali u odnosu na euro tokom godine, 5,8% i 8,4% respektivno. Australijski dolar oslabio je pak 2 posto, a kanadski oslabio 7,8 posto respektivno što znači se čuvanje kapitala u tim valutama nije isplatilo.

Iako na globalnom nivou ruska valuta nije popularna kada je u pitanju čuvanje kapitala, treba spomenuti da je rublja zbog ekonomskih sankcija i značajnog pada cijene nafte oslabila dodatnih 10,3 posto.

Ulaganje američke dionice se ove godine nije isplatilo jer im je vrijednost u prosjeku (barem ako je suditi po SP500 indeksu) ostala nepromjenjena, dok je njemački DAX porastao približno 10 posto.

Cijena zlata tokom godine bila je neuobičajeno stabilna te je trenutno samo 0,4 posto iznad cijene na početku godine, dok je cijena nafte Brent pala dodatnih 27 posto pa su na nafti ove godine profitirali samo oni koji su otvarali prodajne (short) pozicije.

S obzirom na trenutno dostupne informacije, analitičari Admiral Marketsa smatraju da se u 2016. može očekivati nastavak jačanja američkog dolara te blagi porast cijena dionica. Cijena zlata će vjerovatno nastaviti da pada dok bi na energetskom tržištu trebalo doći do stabilizacije i rasta cijene nafte.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *