Naučnici planiraju da uzgajaju krompir na Marsu

U SF filmu “Marsovac” lik kojeg glumi Met Dejmon je botaničar koji otkrio način da na Crvenoj planeti gaji – krompir. Danas ovo ne izgleda tako nerealno, s obzirom na napore naučnika da krompir svemirskog porekla stvarno naprave.

Naime, NASA i Međunarodni centar za uzgoj krompira koji se nalazi u Peruu će započeti sa uzgojem krompira na našoj planeti ali u uslovima kakvi su na Marsu, i ako im ovaj eskperiment uspije onda će na Crvenoj planeti izgraditi kupolu za uzgoj ove poljoprivredne vrste.

Za početak, tim naučnika će ovdje u laboratoriji stvoriti atmosferske uslove poput onih na Marsu koristeći čak i zemljište slično onom sa pomenute planete, a koje se na Zemlji nalazi u peruanskoj pustinji Pampas de La Joya. Povećan nivo ugljen dioksida, a 95% atmosfere na Marsu čini ovaj gas, bi trebalo da potpomogne razvoj usjeva, tako da se očekuje dva do četiri puta veći prinos krompira nego na Zemlji, piše u saopštenju tima naučnika.

Ako ovaj eksperiment bude uspješno sproveden očekuje se razvoj ove poljoprivredne kulture koja je vrlo otporna na različite uslove, i to ne samo na Marsu, već i na drugim planetama i satelitima u našem Sunčevom sistemu.

Izvor: Bif

Check Also

Akcionari spremaju tužbe nakon što je država upisana kao vlasnik Solane

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je u katastru kao vlasništvo države Crne Gore. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.