Kuda ide poslovni svijet: 7 predviđanja za 2016.

Dodajte komentar

Budućnost našeg posla je već ovdje. Mi živimo promjene. I sama definicija uspjeha se promijenila, kao i način na koji dolazimo do njega.

Prema osnivačici i direktorki startupa “Workboard” a koji pomaže poslovnoj organizaciji, Deidrei Paknad, 2016. godina će ubrzati promjene kroz sedam oblasti koje utiču na to kako radimo, inoviramo i vodimo posao.

Transparentnost je u modi

„Nove generacije će željeti da dijele sa drugima svoje gledište i činjenice, nešto što su usvojili vrlo brzo,“ smatra Paknad.

Postoji generacijski pomak od dugoročnog planiranja karijere. Kurs poslovanja se mijenja dok je rad još u toku, prenosi sajt Inc.com.

Što dalje dovodi do sve jačeg uticaja termina „Real time“, odnosno prenošenje podataka u realnom vremenu.

Prošli su dani 12-mjesečnog planiranja. Kako i sama Paknad kaže: „Nova godina će nastaviti zamah ka autentičnom pristupu koji pojačava performanse u realnom vremenu umjesto procjene dugoročnih ciljeva.“

Povratne informacije koje se mogu dobiti odmah, a koje su zasnovane na uticaju i svrsi, zamijeniće dugotrajne poslovne preglede koji se protežu na mjesece, i rađaju kazne i strah.

Brzina (VQ – od Velocity) je novi IQ

Takmičarska oblast za klijente zahtijevaće i kvalitet i brzinu na tržištu. Timovi su sada u obavezi da uče i rade istom brzinom kao i što uvode inovacije.

“Timovi koji rade usporeno izgubiće tržište i vrhunske talente. Postizanje visokog VQ-a moraće da bude dio kulturnog načina razmišljanja,“ smatra Paknad, i dodaje:

„U startup svijetu, inovacija se dešava na svakih 48 sati.“

Čuvanje velikih podataka

Tržište tehnologija je provelo dosta vremena i novca na velike podatke tokom proteklih godina.

Kompanije se bore ne bi li upotrebljavale i koristile dinamičke uvide da informišu tržište i strategije proizvoda.

„Kompanija Watson je utrla put sintezi nevjerovatnoj količini podataka o vrijednosti, informacijama, i aktivnom znanju,“ smatra Pakand.

Više uz pomoć manjeg…

Paknad vidi skoriji priziv stvarnosti na primjeru malih biznisa kao znak onoga što će tek doći. „Trend je da se bude sve više takmičarski nastrojen sa manje novca i manje ljudi,“ kaže Paknad. Najbolje kompanije biće ispred ovog trenda i iskoristiće to kao svoju prednost.

Šta će biti prekinuto?

Nemojte misliti da će se trend „raditi više sa manje“ promijeniti u 2016.

Prave promjene, koje će uticati na industriju u cjelini, nastaviće da besne i slijedeće godine.

„Nije bitno ako pričamo o činjenici da ljudi uz pomoć mobilnih telefona mogu da plaćaju umjesto kreditnih kartica ili da najveća turistička kompanija za smještaj ne posjeduje nekretnine. Ako je industrija neefikasna ili nema jasnu predstavu o vrijednosti kupca, ona će biti prekinuta,“ smatra Paknad.

Šta industrija može da očekuje slijedeće? Istraživanje pokazuje da će se do 2020. godine mnoge kompanije oslanjati na honorarce.

Uticaj, a ne titula ili naziv

Poslovno okruženje će biti postavljeno tako da će se više vrijednovati uticaj nego „titula“.

Ovo se posebno odnosi na mlade biznis lidere. Organizacije su dinamične. Kreiranje prave kulture i strukture za postizanje agilnosti koja ne utiče negativno na fokus i uticaj, biće potrebna.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *