Komercijalna banka planira da prije privatizacije unaprijedi poslovanje

Komercijalna banka, koja bi trebalo da se privatizuje u 2017. godini, planira da u 2016. unaprijedi svoje poslovanje oslanjanjem na zdrav i stabilan postojeći poslovni model, uz razvoj novih strateških inicijativa, maksimiziranje potencijala, dinamičan razvoj novih proizvoda, posebno u oblasti digitalnih usluga, snaženje saradnje sa privredom i jačanjem povjerenja klijenata, rekao je novi predsjednik Izvršnog odbora pomenute banke, dr Aleksander Piker.

– Jedan od bitnih koraka u jačanju Banke i podizanju kvaliteta njenih bilansa na dugi rok predstavlja i jednokratno obavljeno knjiženje ispravki po odobrenim kreditima, koje su izvršene u drugoj polovini 2015, zbog čega je u trećem kvartalu iskazano značajno smanjivanje dobiti u odnosu na prethodnu godinu. Sagledavanja govore da postoje izgledi da će krajem godine biti zabilježen loš rezultat. Knjiženje ispravki Banka je svjesno preduzela, sa jasnim ciljem da u kratkom periodu proknjiži sve jednokratne rashode koji su nastali kao rezultat pogoršanja otplatne kondicije klijenata, smanjenja tržišne vrijednosti instrumenata obezbjeđenja i drugih razloga obezvrjeđivanja određenog broja kredita. Knjiženjem ispravki Banka poboljšava kvalitet portfolia i obezbjeđuje realnost iskazanih bilansa, kao i ulazak u 2016. godinu bez potencijalnih opreterećenja ove vrste – stoji u njenom saopštenju.

Takođe je istaknuto da Komercijalna banka ima stabilno i pozitivno poslovanje, uz stalni rast štednje i visoku kapitalnu osnovu.

Izvor: Bif

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.