Deset najboljih naziva novih kompanija

Dodajte komentar

Pri pokretanju svake kompanije izuzetno je važno imenom poručiti suštinu kompanije i njenog poslovanja. Upravo kako kaže ona stara latinska izreka: Ime je znak (Nomen est omen).

Neke kompanije uspijevaju u tome više, neke manje, a koja su imena u 2015. godini bila najzanimljivija pokušao je da ocijeni časopis Inc.  Časopis koji inače prati ekonomiju, malo i srednje poduzetništvo i tehnologiju, odabrao je deset najboljih naziva kompanija nastalih u zadnjih 12 mjeseci.

1. Alphabet Inc. – Upravo je to ime zateklo korisnike Googlea kada je spojio svoje ‘ispostave’ pod okriljem holdinga Alphabet Inc. Ispod jednog krova sada se nalazi Google, YouTube, Android softver, Calico, Google Ventures, Google X, Google Capital ili Nest Labs. Namjera je bila stvaranje boljeg uvida u ulaganja koja se ne tiču osnovne Googleove djelatnosti, poput razvoja vozila bez vozača, istraživanja u zdravstvu i biotehnologiji ili razvijanja iznimno vrlo interneta. Holding bi mogao imati pod sobom više od 26 kompanija, što je onda više od broja slova u engleskoj abecedi po kojoj je dobio ime.

2. Karhoo – Ili možda ‘Kakav automobil?’ Kompanija s jedinom aplikacijom koja bilo gdje u svijetu povezuje korisnike s taksijima poput dispečera. Već su dogovorili saradnju s mnogim gradovima te bi u 2016. godini trebali početi raditi u Londonu, New Yorku i Singapuru.

3. Loom and Leaf – Ova luksuzna marka madraca kompanije Saatva, usmjerena je na ekološku udobnost. Za Loom and Leaf madrace se stoga koristi memorijska pjena biljnog porijekla. Prodajom na  internetu izbjegavaju  prodavnice i ostvaruju procvat. Saatvini madraci su postali najprodavaniji u Sjedinjenim Američkim Državama povećavši prodaju u 2014. godini za čak 270 posto.

4. Represent –  Preko ove stranice se mogu prodavati majice ili ostale stvari u sklopu raznih kampanja. Povezuje pokretača kampanje sa zajednicom i kupcima, daje uputstva o izradi majica i predlaže cijene.

5. BabyChakra – Kompanija pokrenuta u Bombaju povezuje roditelje kojima trebaju podaci o trgovinama i uslugama za trudnice i njegu djece. Dio imena čini riječ čakra iz Sanskrta koja znači točak te označava vrtloge energije u tijelu.

6. Upwork – Internet platforme Elance i oDesk na kojima se oglašavaju stručnjaci iz slobodnih zanimanja, spojile su se u jednu kako bi podigle poslovanje na viši nivo. Njihovo novo ime doista govori sve.

7. PatPat – Kompanija s imenom koje u engleskom jeziku dolazi od naziva za  maženje po glavi djece ili životinja, namijenila je svoju aplikaciju majkama kako bi im olakšala nabavljanje odjeće i opremu za djecu. Donose značajno jeftinije svakodnevne ponude robnih dječjih marki.

8. A Plus – Kompanija se bavi digitalnim medijima nastojeći preko internet stranice i aplikacije da donose dobre vijesti kako bi se uz pomoć pozitivnog novinarstva uticalo na društvene promjene. Suosnivač je glumac Ashton Kutcher, među urednicima su bivši novinari New York Timesa i Huffington Posta, a njihove stranice mjesečno bilježe oko 50 miliona posjeta.

9. Pager – Usluga kojom se mijenja uobičajeni odnos ljekar – pacijent. Nema čekaonica, ljekar dolazi kući, hotel ili kancelariju.

10. The Grade – Aplikacija za upoznavanje, kako i njen naziv kaže, ocjenjuje korisnike od A plus do F. Stavlja ih u razrede prema njihovim osobinama i mišljenjima korisnika. Obećavaju da nema sumnjivih tipova u ponudi i uklanjaju sve one koji zapnu u grupama D i F.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *