Dejli mejl: Crna Gora kao odraz ljepote Balkana

Dodajte komentar

Britanski list Dejli mejl je napravio reportažu o Crnoj Gori, koju je opisao kao “balkansku ljepoticu” koju je posjećivala i čuvena Sofija Loren.

Tomas Hodžkinson, autor teksta, kaže da je Crna Gora jeftinija i sa manjim gužvama nego francuska rivijera, a umije da bude i veoma glamurozna (budući da su je posjećivale, a i dalje je posjećuju velike svetske zvijezde).

“Kada je riječ o luksuzu, Crna Gora ima dosta toga da ponudi. Zatekao sam sebe kako zadivljeno gledam u odmaralište Sveti Stefan, koji je blizu raja, onoliko koliko može da mu se približi bez napuštanja fizičkog svijeta. Riječ je o bivšem ribarskom naselju koje čini grupa kuća na stijeni”, napisao je Hodžkinson.

On se takođe zapitao i zašto ovako lijepa oblast nije poznata širom svijeta.

Njegov odgovor je:

“Iz dva razloga. Prvo, balkanski ratovi su devedesetih godina otjerali turiste, a drugo, država je i dalje mlada. Proglasila je nezavisnost tek 2006. godine i samim tim nije imala dovoljno vremena da se razvije kao posebna turistička destinacija”.

Hodžkinson je naveo i to da je u Crnoj Gori došlo do priliva novca i izgradnje luksuznih objekata kao što je Porto Montenegro, luka napravljena za superbogate i njihove superjahte.

Na kraju je dodao da u Crnoj Gori može svašta da se vidi i radi.

“Ukoliko ste puni energije, zaputite se ka dvorcu Sveti Ivan, a ako ste raspoloženi za opuštajući izlet, iznajmite čamac ili brodić i zaputite se ka ostrvu Gospa od Škrpjela. Crna Gora je toliko mala da ste uvjek, ma gdje bili u njoj, udaljeni oko dva sata od bilo kog njenog kraja. Na sjeveru je ski-odmaralište na planini Durmitor, a na krajnjem jugu su pješčane plaže Ulcinja, među kojima je i Velika plaža, jedna od najdužih u Evropi”.

B92, Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *