Zlato se na kraju (godine) uvjek isplati

Dodajte komentar

U devet od proteklih deset godina, cijene zlata su u periodu od 23. decembra do 3. januara uvjek rasle, uz prosječan dobitak od 2,9 odsto vrijednosti.

Čak i 2013. i 2014. godine, koje su bile najgore za zlato u posljednjoj deceniji, vrijednost ovog plemenitog metala je porasla tokom prazničnog perioda pred kraj godine.

Čini se da je prednovogodišnji period rasta cijena zlata već počeo, pa je tako cijena zlata za hitne isporuke, koja je 3. decembra pala na 5-godišnji minimum od 1.046,44 dolara za uncu, od tada napredovala za 2,3 odsto, da bi juče iznosila 1.070,50 dolara za uncu, prema podacima njujorške agencije.

Skok cijena zlata na kraju godine je, prema ocjenama Breda Jetsa iz kompanije Elemetal kepital, rezultat tendencije potrošača u Kini, najvećem svjetskom kupcu zlata, da nabave zalihe prije prazničnog perioda kineske Lunarne nove godine.

Tražnja za zlatom je i ove godine ostala snažna u Aziji, iako je na nekim drugim mjestima smanjena, pa je tako u kopnenom dijelu Kine registrovan porast kupovine zlata od 7,8 odsto od januara do septembra ove godine, prema podacima Kineske asocijacije za zlato.

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *