Vladu rast dolara ne brine još pet godina

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija će, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i komercijalnim bankama, razmotriti sve mogućnosti zaštite od kursnih razlika saopšteno je Pobjedi iz ovog Vladinog resora u odgovoru na pitanje kakve će posljedice na naš javni dug imati odluka američkog FED-a da poveća kamate, s obzirom daje kredit za autoput od 800 miliona u dolarima.Rast kamata u SAD

FED je povećao osnovnu kamatnu stopu sa 0,5 na jedan odsto, što je posljedica izlaska SAD iz krize, a uticaće na porest kursa dolara. Evropska centralna banka ne najavljuje porast osnovne kamate, a planira da narednih par godina u platni sistem ubrizga ukupno 1100 milijardi eura, procjenjujući da će to smanjiti vrijednost eura za pet procenata. U Ministarstvu finansija kažu da trenutno ukupan dug u američkim dolarima iznosi 220 miliona, od čega je 188 miliona kineski kredit. Grejs period za vraćanje ovog kredita ročnosti 20 godina je šest godina. Kredit je potpisan 2014.

– Po osnovu trenutnog stanja državnog duga, 88 odsto duga je u domaćoj valuti, odnosno eurima. Zato u ovom momentu ne može doći do značajnog povećanja obaveza usljed kursnih promjena. Do određenog povećanja duga može doći zbog kredita za auto-put, koji je u dolarima, a u okviru kojeg je do sada povučeno 188 miliona američkih dolara, odnosno 172 miliona eura objasnili su u Ministarstvu finansija.

Hedžing

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić za Pobjedu kaže da, izuzimajući kredit za auto-put, rast dolara nem,a direktnog uticaja na našu ekonomiju.

– Ali ima posrednih uticaja, koji su vezani za direktna dolarska plaćanja firmi. Sada će sada morati da plaćaju skuplje, čime rastu njihovi troškovi, a time i cijene, što ćeim umanjiti konkurentnost objašnjava Kostić.

Poznato je, dodaje, da promjena kursa dolara do isteka grejs perioda kredita za auto-put neće uticati na iznos duga, ali će po isteku grejs perioda naše finansije biti izložene promjenama kursa dolara.

– To nameće obavezu da se razrade mjere suzbijanja rizika promjene kursa. To su hedžing operacije, koje su kompleksne, jer njihov uspjeh zavisi od neobično mnogo faktora vezanih za buduća kretanja pojašnjava Kostić.

Pitanje od milion dolara

On kaže da je kretanje kursa dolara pitanje od milion dolara.

– Imajući u vidu da američka pr ivreda stabilno raste i da je stopa nezaposlenosti nešto iznad prirodne, ne očekujem da će podizanje kamata trenutno uticati na taj rast i smanjiti konkurentnost ekonomije. Zato očekujem umjereno jačanje dolara, naročito u odnosu na euro kaže Kostić.

Odgovori na ovakva pitanja, dodaje, uvijek su u domenu spekulacija, jer na kretanje valutnih kurseva utiče mnogo faktora neekonomske prirode, u čemu prednjače politički.

Drecun: Strah od nove BRIK valute

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je rano govoriti i nezahvalno davati prognoze o uticaju na našu ekonomiju, s obzirom da grejs period za auto-put traje još pet godina.

Mislim, međutim, da je to stvar koja može da investitore tjera na ulaganje u banke. Ipak, ne radi se o velikom povećanju kamate. Više se radi o psihološkom efektu koji FED želi da postigne, jer se očekuje kontraudarac ruske strane, odnosno BRIK-a, kroz pojavljivanje nove valute, koja bi mogla da ugrozi dolar u međunarodnoj razmjeni energenata kaže Drecun.

Filip Miloš: Nije dobro

Odluka FED-a nije dobra za Crnu Goru, ocijenio je potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Filip Miloš.

Na Vladi i CBCG je odgovornost razrade modela za zaštitu od valutnog rizika (hedžing) i studija slučajeva koje će biti dostupne javnosti. Neophodno je ispitati da li se korišćenje finansijskih derivata, odnosno finansijskih proizvoda koji omogućavaju zaštitu od rizika tržišnih kretanja u cilju hedžinga isplati, koji bi derivat bio adekvatan, kao i koji bi eventualno bio adekvatan tajming naveo je Miloš u saopštenju.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *