Banke zaradile milijarde a ne plaćaju porez

Dodajte komentar

Pet najvećih banaka u Britaniji nije platilo korporativni porez u 2014, uprkos tome što su ostvarile milijarde funti profita, pokazala je Rojtersova analiza.

Banke “JP Morgan”, “Banka Amerike Meril Linč”, Dojče banka, Nomura holdings i “Morgan Stenli” uopšte nisu platile korporativni porez prošle godine, a prethodne gubtke kompenzovale su na račun oporezivih prihoda iz 2013/14, navodi Rojters.

Tih pet banaka, zajedno sa “Goldman Saksom” i UBS-om, koristile su poreske olakšice i gubitke zabilježene tokom bankarske krize da bi smanjile svoje poreske izdatke.

Tih sedam banaka, koje zapošljavaju 30.000 ljudi, tokom prošle godine platile su ukupan korporativni porez od 20 miliona funti, iako su ostvarile profit od 3,6 milijardi funti i prihode od 21 milijarde funti.

Finansijski izvještaji su, međutim, pokazali da su banke poštovale britanske poreske propise, kao i da su poreske uplate promjenljiva kategorija i da mogu da oslikavaju zaradu i gubitke iz prethodnih godina.

Laura Lambi iz kompanije Investek rekla je za Bi-Bi-Si da postoji više razloga zašto su banke platile malo ili nimalo korporativnih poreza. “U slučaju Dojče banke, upitno je zašto ona ne plaća poreze u Britaniji. U slučaju nekih drugih banaka, radi se o tome da su imale velike gubitke prenijete iz prethodnih godina”, rekla je ona.

Izvještaji o poslovanju banaka postali su dostupni javnosti 2013, kada je Evropska unija izmijenila propise i naložila bankama da objavljuju podatke o profitu i plaćenim porezima u svakoj zemlji u kojoj posluju.

Izvor: B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *