Prognoze za 2016.: U korpi 10 svjetskih valuta, američki dolar će rasti u odnosu na njih osam

Dodajte komentar

U korpi 10 svjetskih valuta, dolar će u 2016. ojačati u odnosu na sve, osim na britansku i kanadsku nacionalnu valutu, predviđaju ekonomisti.

Po prognozama analitičara koje je anketirao Bloomberg, najgore učinke ostvariće novozelandski dolar.

Američki dolar je od kraja septembra porastao u odnosu na na sve valute zbog povećanja kamatnih stopa u SAD i najave novog povećanja već u aprilu.

Funta je pala na najniži nivo od četvrtog mjeseca 2015. usljed zabrinutosti oko usporavanja britanske privrede, te je sve manje šanse da će Centralna banka (Bank of England) slijediti Fed.

„Dolar podržavaju prognoze o rastu američke ekonomije i zato dvije centralne banke imaju različite pristupe pravcima monetarne politike“, smatra Masashi Murata, podpredsjednik tokijske „Brown Brothers Harriman & Co.“

„Pretpostavka je da će dolar u narednoj godini rasti tempom koji ni jedna valuta iz G-10 neće moći da prati“, kaže on.

Prema predviđanjima valutnih stratega koje je anketirao Bloomberg, u prvom kvartalu kanadski dolar će u odnosu na američki ojačati 2 odsto, funta 1,5 odsto, dok će novozelandski oslabiti 6 odsto.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje dolara prema šest vodećih svjetskih valuta, u četvrtom je tromjesečju porastao 1,9 odsto, a prema prognozama, indeks će do kraja prvog kvartala 2016. ojačati na 2,5 odsto.

Šanse da Uprava federalnih rezervi podigne kamatne stope već na sastanku u martu iznose oko 48 odsto, dok je 55% vjerovatnoće da će se to desiti u aprilu.

„Ako američki podaci ostanu u skladu sa očekivanjima centralne banke, ne sumnjamo u pozitivan start dolara u 2016.“, napisao je u bilješci klijentima Steven Saywell, šef odseka za tržište novca u „BNP Paribas“.

gde

Izvor: GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *