Ovo su plate džihadista u Islamskoj republici

Dodajte komentar

Bombardovanje infrastrukture Islamske države neće biti dovoljno da se uništi finansiranje džihadističke ratne mašinerije, pokazuju procjene zapadnih obavještajaca.

Na osnovi dokumenata i intervjua s desetinama bivših ISIL-ovih zapovjednika, te iračkih i sirijskih funkcionera na ISIL-ovoj teritoriji, FT je sastavio procjenu ekonomske situacije u tzv. Islamskoj državi.

U posljednjih godinu dana, islamisti su puno zaradili pljačkom i zapljenama, kao i oporezivanjem nafte, koja predstavlja njihov osnovni izvor finansiranja, pokazala je istraga.

ISIL zarađuje gotovo 900 miliona dolara godišnje, s tim da 2/3 novaca odlazi na vojsku. Na njihovu glavnu vojnu silu – strane plaćenike u kalifatu, odlazi godišnje između 200 i 250 miliona dolara.

Svakog mjeseca glavni borci dobijaju po 20 miliona dolara, dok lokalni dobijaju između 15 i 20 miliona .

Desetine miliona dolara se troše na malo oružje i eksploziv, a u jednoj nedjelji se na odbranu potroši oko milion dolara, dok na druge vojne dodatke odlaze još milioni dolara. S druge strane, naftom se opskrbljuju besplatno.

Strani borci zarađuju do 150 dolara mjesečno, uz što dobijaju brojne dodatke – od 200 dolara emigracijskog bonusa do ratnog plijena i dodataka za žene i ropkinje. U prosjeku se tako svota poveća na 800 dolara.

Grupa ima vrlo centralizirani proračun, kojim se upravlja iz Mosula, te desetak regionalnih budžeta koji imaju posebne upravnike. Ne postoji elektronički sistem bankarstva, pa je odgovornost vrlo neravnomjerno raspoređena.

Bivši militanti tvrde da su plate znali da čekaju mjesecima, s tim da neki nikad nisu ni primili sve zaostatke, piše Time.

“Iako spolja imaju veliku aureolu koja će vas navesti da pomislite kako je sve isplanirano i kontrolisano, činjenica je da nema većeg plana. To nije država, to je smijurija”, zaključio je jedan sirijski pobunjenički zapovjednik koji je proveo godinu dana boreći se s džihadistima.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *