Ovo su najveći gubitnici na američkoj berzi u 2015.

Dodajte komentar

Uprkos činjenici da je američko tržište po učinku na kraju godine nedaleko od početnog stanja u 2015., alarmantan broj američkih akcija izgubio je pola svoje vrijednosti. Najlošije performanse u 2015. uključuju akcije tako velikih kompanija kao što su Macy’s, Michael Kors i kockarska imperija Wynn Resorts.

Listu najlošijih akcija predvode kompanije koje su se našle na udaru pada cijena nafte i gasa.

1. Chesapeake Energy, Southwestern Energy, Consul Energy

učinak u 2015.: od -77% do -80%

Pojeftinjenje nafte i gasa srušile su profit u oblasti energetike. Cijena nafte pala je ove nedjelje ispod 34 dolara za barel, najniži nivo od 2009., dok je cijena gasa pala na nivo iz 2002.

I drugi najveći S&P 500 gubitnici su iz sektora nafte i gasa, poput Southwestern Energy i Consol Energy, zatim iz sektora energije, koji uključuje Kinder Morgan (-66%), Range Resources (-61%), ONEOK (-60%), Murphy Oil (-58%), Marathon Oil (-57%), Devon Energy (-53%), Ensco (-53%), Williams Companies (-52%) i National Oilwell Varco (-49%).

2. Freeport-McMoRan

učinak u 2015.: -73%

Freeport-McMoRan je najveća američka rudarska kompanija, pa je slab učinak posljedica pada cijena bakra i rude gvožđa, koje su se spustile na nivoe pre globalne finansijske krize.

3. Proizvođač satova Fossil Group

učinak u 2015.: -70%

Cijene akcija proizvođača satova pale su na petogodišnji minimum, zbog velikog broja izazova sa kojima se kompanija suočava, uključujući i novu konkurenciju Apple „pametnih“ satova i drugih.

4) NRG Energy

učinak u 2015.: -62%

NRG Energy nije uspio da ostvari zaradu od milijardu dolara investicija uloženih u obnovljive izvore energije. Pored toga, kao i ostali proizvođači električne energije, NRG je takođe pogođen niskim cijenama prirodnog gasa.

5) Micron/Seagate

učinak u 2015.: -59%, -48%

Zbog pada cijena memorijskih čipova i povećane konkurencije, Micron/Seagate je potražio sreću na tržištu diskova. Međutim, slabljenje PC industrije i nova tehnologija smanjili su prodaju diskova, zbog čega je profit Micron/Seagate pao, a kompanija je nedavno morala da otpusti 1.000 radnika.

6) Wynn Resorts

učinak u 2015.: -58%

Pad prihoda Wynn Resorts-a usko je vezan sa manjom zaradom od igara na sreću u kasinima Makaoa, nakon što je kineska vlada sprovela antikorupcijsku akciju u „kockarskom raju“.

Akcije rivalskog Las Vegasa izgubile su „samo“ 27%, dok je MGM Resorts Internationalu blagomdobitku.

7) Staples

učinak u 2015.: -48%

Polovina tržišne vrijednosti Staples-a je „izbrisana“ ove godine, čemu je doprinijela smanjena prodaja kancelarijskog materijala zbog pada štampane riječi.

Međutim, najveći udarac Staples je pretrpio ovog mjeseca kada je američka vlada blokirala planove o spajanju sa kompanijom Office Depot. Ova akvizicija bi ojačala njihovu poziciju u odnosu na konkurente: Amazon i Wal-Mart.

8) Viacom

učinak u 2015.: -48%

Pad reklama je problem za većinu medija. Viacom je u samo trećem kvartalu zabilježio 7 odsto manju prodaju domaćih oglasa.

9) Macy’s, Michael Kors

učinak u 2015.: po -47%

Neuobičajeno toplo vrijeme i još „topliji“ dolar izazvali su prave probleme. Lanac robnih kuća okrivio je novembarsko vrijeme za lošiju prodaju. Macy’s je takođe upozorio na manji broj stranih turista, za šta je „okrivljen“ jak dolar.

Michael Kors se već od 2014. se ne može nositi sa konkurencijom. Kors je pokušao sa snižavanjem cijena, a to nije dobro za posao. Međutim on nije jedini gubitnik u indeksu S&P 500. Lista uključuje Ralph Lauren i Gap.

10) Tenet Healthcare

učinak u 2015: -44%

Godina 2015. svakako neće biti za pamćenje za ovu zdravstvenu ustanovu. Cijene akcija Tenet Healthcare su pale prvenstveno zbog smanjenog broja pacijenata. Bolnicu takođe brine skoro 15 milijardi dolara duga, uglavnom iz par velikih akvizicija.

Izvor: GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *