Počela rasprava o budžetu

Dodajte komentar

Poslanici su danas počeli raspravu o Prijedlogu zakona o budžetu za narednu godinu, vrijednom 2,12 milijardi eura, a potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović kazao je da se izvršna vlast prilikom pripreme Prijedloga za narednu godinu rukovodila obezbjeđenjem razvojne i dimenzije održivosti socijalnog karaktera.Kako je istakao, tako je uspjela da obezbijedi da on bude razvojni i u socijalnoj funkciji, prenosi MINA-business.

“Strateški cilj ekonomske politike je povećanje kvaliteta života građana Crne Gore, kroz jačanje konkurentnosti ekonomije uz obezbjeđenje fiskalne održivosti”, rekao je Lazović u Skupštini na sjednici na kojoj se razmatra Prijedlog zakona.

On je dodao da su osnovni ciljevi dalja konsolidacija javnih finansija, borba protiv sive ekonomije, zadržavanje tekuće potrošnje na optimalnom nivou, povećanje investicija i izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari.

“Izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo doprinijeće ravnomjernijem razvoju zemlje, pri čemu su planirana ulaganja 250 miliona eura kada je u pitanju ovaj projekat”, precizirao je Lazović.

Budžet je od ovogodišnjeg veći za 162 miliona eura, a od ukupnog iznosa budžeta na tekuću potrošnju se odnosi 773 miliona, na kapitalnu 335 miliona, na budžet državnih fondova 625 miliona, a na transakcije finansiranja odnosno refinansiranja dijela dospijeća javnog duga iznos od 393 miliona eura.

“Najznačajnije promjene, u odnosu na raniji period, tiču se finansiranja razvojnih projekata, čija realizacija treba da pokrene dinamičan ekonomski rast i širenje poreske osnovice, što će biti osnovni element održivosti javnih finansija u narednoj godini. Održivost javnog duga, koji će prema budžetskim projekcijama iznositi oko 68,5 odsto BDP-a, ostaje prioritet fiskalne politike i u narednom periodu. U tom cilju, unaprijed su definisani modeli upravljanja javnim dugom i njegovog vraćanja u dozvoljene okvire u predviđenim rokovima”, naveo je Lazović.

Prema njegovim riječima, planirani deficit tekuće potrošnje od 0,71 odsto približava se uravnoteženju prihodne i rashodne strane, dok je ukupan deficit od 7,08 odsto dominantno iskazan u dijelu razvojnih projekata, odnosno kapitalnom budžetu i odnosi se, najvećim dijelom, na izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Budžet ima za cilj da pruži podršku razvoju novih vrijednosti, povećanju zarada u javnom sektoru gdje je neto efekat 13 miliona eura, planiranju ukupnog nivoa penzija, povećanje broja penzionera, održavanje socijalnih izdataka, definisanje novog zaduženja u cilju prestruktuiranja starog duga, nastavak projekta Bar-Boljare”, precizirao je on.

Kako je dodao, namjera je bila da ukinu krizni porez, ali da su se opredijelili za postepeno ukidanje, tako da će poreska stopa za bruto zarade iznad nacionalnog prosjeka od 720 eura biti smanjena sa 13 odsto na 11 odsto.

“Planirano je povećanje akcize na mineralno ulje, povećani priliv donacija i naplata digitalne dividende gdje će u prvom kvartalu biti raspisan tender gdje računamo značajne prihode”, najavio je Lazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *