Liberland: Imenovana prva “vlada”, porez dobrovoljan, a izbori za dvije godine

Vít Jedlička, predsjednik samoproglašene Slobodne Republike Liberland, predstavio je prvu državnu vladu sa tri “ministra”.

Riječ je o ministrima finansija, vanjskih poslova i unutrašnjih poslova. Takođe, Jedlička je imenovao ministra u odsustvu koji će se baviti pravdom te dva potpredsjednika, takođe u odsustvu, a koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj.

Jedlička je, pored imenovanja vlade, nedavno održao gala veče povodom nadolazećih blagdana, a na kojoj je ugostio goste iz Sirije i Češke, njegove matične domovine.

Ministar finansija je obećao da će daradi na jednoj važnoj politici, a to je izbjegavanje prikupljanja obaveznog poreza.

“Sviđa mi se ideja da ljudi dobrovoljno plaćaju porez u iznosu koji oni žele”, rekao je ekonomista Jan Purkrabek.

Ministar unutrašnjih poslova je Ondrej Príhonsky, a njegov prvi zadatak biće dogovor sa Hrvatskom kako bi se spriječio novi upad njihovih policajaca u Liberland.

Monika Chlumska je ministarka vanjskih poslova samoproglašene države, a svoj rad zasniva na kulturnoj diplomatiji i komunikaciji.

“Moj osnovni cilj jeste da osnažim naša predstavništva u inostranstvu kako bi ih pretvorili u tim koji će raditi za Liberland”, rekla je Chlumska koja je dodala da mala „država“ između Hrvatske i Srbije ima više od 60 predstavnika širom planete.

Vlada je već počela da radi, a njihov mandat će trajati sve do održavanja prvih slobodnih izbora koji se planiraju za dvije do tri godine.

Bizlife

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.