10 zanimanja koja nude brzo nalaženje posla i visoke plate

Dodajte komentar

Na tržištu rada trenutno su najpopularnija zanimanja za koja se, u većini, prije nekoliko godina nije ni znalo, što je šansa za generaciju rođenu između 1985, i 2000-te godine, (milenijumsku generaciju).

Milenijumska generacija trenutačno je najbrojnija, ali i najobrazovanija radna snaga na svijetu koja je gotovo potpuno odrasla u digitalnom svijetu. Pripadnici ove generacije odlično se služe društvenim medijima kojima se ne koriste samo za zabavu, nego i za obrazovanje, ali i posao. Svoje ambicije zadovoljavaju u profesijama kao što su stručnjaci za društvene mreže, eksperti za oglašavanje i analitičari baza podataka.

Magazin Career Cast objavio je spisak najtraženijih zanimanja pripadnika generacije Y.

Deset najpoželjnijih zanimanja usmjerena su prema prirodnim i društvenim naukama, dok se nijedno zanimanje iz humanističkih nauka ne nalazi na ovoj listi.

Ovo su najpopularnija zanimanja za milenijumsku generaciju (generacija Y)

1. Stručnjak za oglašavanje

Izvještaj objavljen na web stranici AdWeek.com pokazuje da je u posljednjih pet godina stopa zaposlenosti pripadnika generacije Y u industriji oglašavanja porasla za 8 odsto. Zanimljiv je i podatak da čak 44% cijele oglašivačke industrije čine upravo pripadnici generacije rođene između 1985.-2000 godine. Zbog uvida iz prve ruke u generacijske trendove oni su tražena starosna grupa u ovoj industriji.

2. Gradevinski inženjer

Sve veći naglasak na infrastrukturne projekte u narednim godinama čini ovu profesiju jednom od najobećavajućih profesija budućnosti.

3. Analitičar IT sistema

Od tehnoloških znanja koja karakterišu generaciju Y, posebnu korist mogu imati kompanije čiji se posao zasniva na sprovođenju analize IT sistema.

4. Analitičar podataka

Analitičar podataka je zanimanje koje je još u povoju, međutim vrijednost stručnjaka na tom području vidljiva je u vrlo visokim platama. Obzirom da je analiza podataka relativno mlada grana, ovo je ujedno i opcija za razvoj mladih profesionalaca.

5. Finansijski savjetnik

Zbog velike potražnje na tržištu rada, kao i zbog dinamičnosti posla, posao finansijskog savjetnika vrlo je privlačan mladim generacijama. Finansijski savjetnik zanimanje je koje pruža znatne mogućnosti profesionalnog napredovanja, što je od izuzetne važnosti pripadnicima generacije Y.

6. Analitičar tržišta

Istraživači i analitičari tržišta prikupljaju podatke o tržištu i potrošačima te pomažu u korišćenju tih podataka u poslovnoj praksi i politici preduzeća. Poznavanje tržišta, potrošnje i potrošača osnov je svake tržišno-preduzetničke djelatnosti. Potražnja za ovim poslom u posljednje vrijeme sve više raste, a visok udio mladih u ovom zanimanju pokazuje da ovo zanimanje ima perspektivnu budućnost.

7. Fizioterapeuti

Potražnja za novim fizioterapeutima u posljednje vrijeme sve više raste zbog visokog udjela baby boomera (osoba rođenih izmedu 1946 i 1964. godine) koji zbog svoje dobi sve više zahtijevaju fizioterapeutske usluge.

8. Stručnjak za društvene mreže

Generacija Y odlično vlada društvenim mrežama i upravo zbog toga kompanije imaju tendenciju zapošljavanja mladih kako bi povećali interaktivnost sa svojim klijentima ili potrošačima kroz kanale društvenih medija.

9. Programski inženjer

Programski inženjeri danas su jedan od najdeficitarnija kadrova i upravo zbog toga traženi su na tržištu rada, a njihove plate često su značajno više od prosjeka.

10. Statističar

U velikom broju industrija mogućnosti za statističare sve više rastu. Vještine mladih statističara tražene su na tržištu rada pa je samim time ovo jedno od najboljih područja za za generaciju rođenu između 1985.-2000 godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *