Otvorena poglavlja Energetika i Saobraćajna politika

Crna Gora je danas na sedmom sastanaku na ministarskom nivou Konferencije o pristupanju Evropskoj uniji, otvorila pregovore u poglavljima 14-Saobraćajna politika i 15-Energetika.Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da je delegaciju Evropske unije, u ime luksemburškog predsjedavanja Savjetom Evropske unije  prevodio ministar vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Žan Aselborn, Evropsku komisiju direktorica u Generalnom direktoratu za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Ketrin Vent, dok je crnogorsku delegaciju predvodio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

„EU je pažljivo razmotrila trenutni nivo pripremljenosti Crne Gore u vezi sa otvaranjem pregovora u 14. i 15. poglavlju koja se odnose na saobraćajnu politiku i energetiku. Istaknuta je potreba da Crna Gora nastavi da ostvaruje napredak u usaglašavanju sa pravnom tekovinom i njenom sprovođenju u ovim poglavljima. Takođe, EU je konstatovala da postoje mjerila koja je potrebno ispuniti u cilju privremenog zatvaranja ovih poglavlja“, saopšteno je iz MVPEI-ja.

Tim povodom Lukšić je istakao da otvaranje pregovora u ova dva poglavlja predstavlja rezultat odlučnih reformi i aktivnosti sprovedenih tokom prethodnog perioda, te da ovaj uspjeh čini da kraj godine završavamo kvalitetnim rezultatima na polju evropske integracije gdje Crna Gora, nakon tri i po godine pregovora, ima 22 otvorena pregovaračka poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Lukšć je kako se ističe naglasio da je riječ o poglavljima koja imaju izuzetan značaj za cjelokupno crnogorsko društvo, odnosno za sve građane jer se dotiču direktno potreba građana kad su u pitanju mobilnost, bolja povezanost, pristup energiji, energetska efikasnost i očuvanje okoline.

On je naveo da početak pregovora u ovim oblastima znači otvaranje puta novim aktivnostima na finalizaciji započetih reformi koje imaju za cilj da građani osjete konkretne koristi od pristupanja EU.

„Konkretno, u 14. poglavlju – Saobraćajna politika, nastavićemo s daljim usklađivanjem s evropskim propisima i standardima što će kao rezultat imati bolji kvalitet saobraćajnih usluga, sigurniji prevoz, bolju infrastrukturu i djelotvorniju zaštitu prava putnika. Kad je riječ o 15. poglavlju, Crna Gora će u narednom periodu usmjeriti napore  na dostizanje ciljeva energetske politike Evropske unije koji se odnose na sigurnost snabdijevanja, održivost i konkurentnost. Kroz dalji rad u okviru ovog poglavlja učinićeno da crnogorski građani osjete konkretne koristi od ove oblasti kao što su obezbjeđenje višeg kvaliteta usluga, povoljnije cijene i ušteda energije“, istakao je Lukšić.

CdM

 

Check Also

Sindikat traži ograničenje cijene goriva

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kome …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *