Novi trend: Hrvatske firme zajme van zemlje

Dodajte komentar

Hvatska preduzeća su povećala svoj ukupan dug u prvoj polovini 2015. godine za 1,2 odsto, ili za 800 miliona eura, i to uglavnom jeftinijim stranim novcem.

Istovremeno su nastavila da smanjuju svoje obveze prema bankama u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

Rast ukupnog duga korporativnog sektora najvećim dijelom se odnosio na inostrano zaduživanje, navodi se publikaciji Hrvatske narodne banke (HNB) “Polugodišnja informacija”, koja se odnosi na prvu polovinu godine na izmaku.

To je posljedica povoljnih uslova finansiranja zbog izdašne monetarne politike Evropske centralne banke i obilja novca u Evropi koji su spustili prinose i cijenu novca, navodi se u tekstu.

S druge strane, kako se dodaje, plasmani hrvatskih banaka preduzećima nastavili su sa negativnim trendom i, ako se isključi uticaj kursa, na nivou godine su pali za 3,6 odsto.

Uprkos povoljnijim uslovima finansiranja u prvoj polovini 2015, prije svega nižim kamatnim stopama i blažim kriterijumima odobravanja zajmova hrvatskih banaka, i gradjani su dosledno nastavili da smanjuju dugove prema kreditorima, dok je pad plasmana banaka gradjanima od 2,1 odsto na nivou iz prethodnih godina, navodi Posloivni.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *