Likvidnost i solventnost banaka značajno iznad propisanog nivoa

2 komentara
Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 80. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić, a na kojoj su usvojeni Finansijski plan CBCG za 2016 godinu, Odluka o obaveznoj rezervi banaka kod CBCG, te Izvještaj o poslovanju banaka i MFI za treći kvartal 2015, Makroekonomski izvještaj CBCG za isti period, kao i Izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal 2015. godine.

Kako je saopšteno iz CBCG, usvojen je Finansijski plan Centralne banke Crne Gore za 2016. godinu sa planom investicija, novčanih tokova i javnih nabavki.

“Planom je predviđeno ostvarenje ukupnih prihoda za 2016. godinu u iznosu od 12,4 miliona eura i izvršenje rashoda u iznosu od 11,5 miliona eura, uz nastavak sprovođenja mjera interne ekonomije i aktivnog odnosa u upravljanju međunarodnim rezervama”, navodi se u saopštenju.

Plan za 2016. godinu je pripremljen na osnovu projekcije ostvarivanja prihoda i izvršavanja rashoda u narednoj godini, kao i izvršenja finansijskog plana Centralne banke za devet mjeseci 2015. godine.

U cilju optimizacije poslovanja, dio planiranih rashoda na koje može uticati menadžment Centralne banke biće održavan u planiranim veličinama i racionalizovan do nivoa koji omogućava normalno i efikasno poslovanje tokom 2016. godine.

Savjet je usvojio Odluku o obaveznoj rezervi banaka kod CBCG, kojom se mijenja način izdvajanja i držanja obavezne rezerve i stope po kojoj CB obračunava naknadu bankama na sredstva izdvojene obavezne rezerve koja se ne mogu koristiti za održavanje dnevne likvidnosti.

“Odlukom se banke obavezuju da obračunatu obaveznu rezervu izdvajaju na račun obavezne rezerve u zemlji i/ili na račune Centralne banke u inostranstvu, i ne mogu je izdvajati i držati u drugom obliku”, ističe se u saopštenju.

Odluka će se primjenjivati od 1. januara 2016. godine. Izuzetno od navedenog, bankama je omogućeno da do kraja 2016. godine mogu izdvajati i držati do 25 odsto obavezne rezerve u obliku državnih zapisa bilo koje ročnosti koje je emitovala Crna Gora, uz dostavljanje odgovarajućeg izvoda iz CDA, nakon čega će se u potpunosti ukinuti ta mogućnost.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o poslovanju banaka i MFI u III kvartalu 2015. godine, sa Informacijom o realizaciji operativnih ciljeva banaka u rješavanju nekvalitetnih kredita.

“Konstatovano je da poslovanje banaka u posmatranom periodu karakteriše rast aktive, kredita, depozita i kapitala.  Indikatori likvidnosti i solventnosti  su značajno iznad propisanog nivoa. U odnosu na prethodni kvartal, došlo je do poboljšanja svih parametara kvaliteta aktive. Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan”, dodaje se u saopštenju.

Savjet je analizirao efikasnost realizacije strategija banaka u oblasti rješavanja nekvalitetnih kredita i zaključio da su banke daleko uspješnije u primjeni opcije restrukturiranja u odnosu na opciju prinudnog rješavanja nekvalitetnih kredita.

Usvojen je i Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za treći kvartal 2015. godine, te konstatovan dinamičniji oporavak privredne aktivnosti u Crnoj Gori za devet mjeseci 2015. godine u odnosu na isti period prethodne godine.

“Prema preliminarnim procjenama Centralne banke, rast u prva tri kvartala je iznosio 3,9 odsto, a očekuje se sličan rast (do četiri odsto) za cijelu godinu. Većina statističkih pokazatelja, tokom prvih devet mjeseci ove godine, ima trend rasta i potvrđuje ovakva očekivanja. Rast se bilježi u sektoru turizma, trgovine, saobraćaja, šumarstva, građevinarstva i ukupnoj industrijskoj proizvodnji”, navodi se u saopštenju.

Zabilježeno je smanjenje deficita tekućeg računa, kao i povećanje priliva stranih direktnih i portfolio investicija.

Bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan. Ocijenjeno je da rast javnog duga zahtijeva dugoročni pristup i kontinuirani oprez u vođenju fiskalne politike, kako se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost.

Savjet je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal 2015. godine, u kom je konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjereno potrošačkim cijenama iznosila 0 odsto. “Na godišnjem nivou potrošačke cijene su u septembru povećane za 1,7 odsto. Godišnja stopa  inflacije u Crnoj Gori, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 2,3 odsto. Različita su očekivanja banaka i anketiranih preduzeća o kretanju i visini inflacije do kraja ove godine”, dodaje se u saopštenju.

Najveći broj anketiranih banaka očekuje inflaciju u rasponu od jedan odsto do 1,5 odsto i između dva odsto i tri odsto, dok najveći broj anketiranih preduzeća očekuje inflaciju u rasponu od 1,5 odsto do 2 odsto.

Modelska projekcija ukazuje da će se na kraju 2015. godine inflacija kretati u rasponu od 1,2 odsto do 2,6 odsto. Prema ekspertskoj procjeni, očekivana inflacija je slična modelskoj procjeni i kretaće se u rasponu od 1,5 odsto do 2,5 odsto.

CdM

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Kakav bespogovorni dokaz koliko je CB CG institucija forme, miljama udaljena od sustine finansijskog sistemskog razvojnog doprinosa. Cak se isplati svima isplatiti te silne otpremnine zbog kojih vole da rade u CB CG i regrutovati potpuno novi tim, koji nema veze sa mninitrovim uticajima, i pokusati napraviti stvarni rezultat sa tim mozda zainteresovanim timom da bude vise od jalovog vijeca staraca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *