Šta će donijeti novi Zakon o radu?

Dodajte komentar

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević najavila je da je u planu izrada novog zakona o radu, koji će otkloniti brojne barijere i uvesti novine kod zasnivanja ugovora o radu na određeno vrijeme.

Ona je istakla i da je prijedlog da potraživanja iz rada zastarijevaju nakon tri godine, kao i da se ugovor na određeno može produžavati do 36 mjeseci umjesto dosadašnjih 24.Ukoliko se u zakon uvrsti mjera da se ugovor na određeno može produžavati, to bi značilo da bi zaposleni morao tri godine da radi na određeno, umjesto dosadašnje dvije, te da bi tek onda stekao pravo na stalno zaposlenje.

Ova mjera je i do sada bila sporna jer su poslodavci, mahom, izbjegavali.

Naime, umjesto da daju ugovore na neodređeno, neki poslodavci upućuju zaposlene da se jave agencijama za ustupanje radnika od kojih ih ponovo preuzimaju.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori trenutno ima oko 30.000 zaposlenih koji rade po osnovu ugovora na određeno vrijeme.

Novi zakon naširoko, između ostalog, propisuje situacije u kojima poslodavac može uručiti otkaz zaposlenom, situacije u kojima se zloupotrebljava bolovanje, te kazne ako poslodavac ne poštuje radne sate radnika, pravo na dnevne i godišnje odmore.

Ministarka je optimistična da će se o svemu dogovoriti sa socijalnim partnerima, sa kojima Ministarstvo na čijem je čelu, kako je naglasila juče u razgovoru sa premijerom Mirlom Đukanovićem i privrednicima, u posljednje vrijeme dobro sarađuje.

Mijenja se i Zakon o strancima

Kovačević je između ostalog najavila i da bi o izmjenama i dopunama Zakona o strancima Vlada trebalo da raspravlja u četvrtak, i pojasnila da je predloženo brisanje pojedinih odredbi koje su bile problematične.

„Ove godine evidentirano veće zapošljavanje domaće radne snage, posebno u turizmu i poljoprivredi, ali je i dalje prisutan značajan broj stranaca“, dodala je ona.

Prema njenim riječima pooštriće se i kriterijumi prema nezaposlenim, koji će biti brisani sa evidencije Zavoda za zapošljavanje ukoliko odbiju ponuđeni posao.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *