Prošao Prijedlog Zakona o budžetu

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju dao je danas na sjednici zeleno svjetlo za Prijedlog Zakona o budžetu za narednu godinu kog su podržale vladajuće stranke, dok opozcija ima brojne zamjerke.

Tačnije za budžet je glasalo šest poslanika vladajućih stranaka, Socijalistička narodna partija (SNP) je bila protiv, a poslanik Pozitivne uzdržan. 

Ministar finansija Radoje Žugić najavio je da će Crna Gora naredne godine dobiti ekspertsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi sa planom sanacije javnog duga. Kako je kazao, nijedna garancija neće biti data bez adekvatnog kolaterala.

„Crna Gora će dobiti početkom septembra tu ekspertsku pomoć. U prethodnom periodu izvršićemo sve pripreme da bi u najkraćem roku imali sanacioni program i doveli osnovne fiskalne i makroekonomske parametre na željeni nivo“, dodao je on.

Kada je posrijedi poreski dug, ministar kaže da je prošle godine uradio sve da prođe zakon o strožijem kažnjavanju poslodavaca koji ne plaćaju doprinose na zarade, prenosi radio Antena M.

“Nije prošao, bio je to takozvani Žugin amandman, a danas imamo kritike na račun rasta poreskog duga koji je najdominantniji upravo u tom segmentu. Pozivam vas da donesemo takav zakon odnosno izmjenu Krivičnog zakonika“, apelovao je Žugić.

Lider SNP-a Srđan Milić nije glasao za budžet, ističući da su posrijedi stotine miliona eura nenaplaćenih poreskih potraživanja.

“Svaki treći euro je pozajmljen u ovom budžetu. Imamo 77 miliona eura da platimo za kamate, a 70 miliona za socijalna davanja“, naveo je Milić.

Kako je kazao njegov kolega i predsjednik odbora Aleksandar Damjanović, tokom sljedeće godine će umjesto smanjenja izdataka biti pokušaja da se povećaju plate posebno visokoj administraciji u izbornoj godini.

“To je nama donio sistemski Zakon o budžetu, a neka nova Vlada će, tamo 2017. godine kada DRI na kraju naredne utvrdi nešto što je svima jasno raditi plan sanacije“, ukazao je on.

Goran Tuponja iz Pozitivne primjećuje, kako kaže, trend konstantnog zaduživanja.

“Ukoliko to posmatramo kao domaćinstvo u kojem domaćin gazduje i ako svake godine imamo da ono troši više nego što prihoduje, to nije dobro. Takođe domaćin praktično raspordaje i svoja sredstva za rad“, smatra on.

Prema riječima nezavinsog poslanika Damira Šehovića, budžet ima razvojni karakter.

“Kapitalni budžet je na nivou od 334 miilona, od čeka se 246 odnosi na izgradnju autoputa. Kapitalni budžet je najveći u prethodnih osam godina. Teško je kvalitetno razgovarati o budžetu bez Zakona o zaradama u javnom sektoru, što je bila pretpostavka od koje se pošlo kada je koncipiran budžet. To definitvno treba da bude paket”, predložio je on, ponovivši da bi krizni porez trebalo ukinuti.

AntenaM, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *