Biti ljut na poslu je u stvari dobro

Dodajte komentar

Neki dani na poslu su prava bitka da ne izgubimo razum, ali naučnici kažu da ljutnja na poslu može, ponekad, da nam donese nešto dobro. Univerzitetski naučnici savjetuju sve zaposlene da iskazuju ljutnju na poslu, smatrajući da to igra glavnu ulogu u održavanju balansa u radnoj sredini.Dr Dirk Lindebaum, iz liverpulske škole za menadžment smatra da se „moralna ljutnja“ razlikuje od drugih formi ljutnje, koje su, skoro po pravilu, povezane sa negativnim emocijama kao što su agresija, neprijateljstvo ili maltretiranje.

Kada zadržavamo ili potiskujemo našu ljutnju ili bijes, propuštamo druge emocije koje su društveno funkcionalne, prilagodljive i važne komponente za kreiranje zdrave sredine.

Dr Linkedbaum tvrdi da se sve više emocija ljutnje smatra kao izraz devijantnog, štetnog ponašanja, koje je u suprotnosti sa „moralnim bijesom“. Najvažnija karakteristika moralnog bijesa jeste da mora biti motivisan željom da brani druge ili veće dobro, a ne postizanje lične koristi. Zaposleni koji je „uzbunjivač“ demonstracija je moći moralne ljutnje na poslu.

Dr Linkedbaum  daje primjer bivšeg zaposlenog u vladi SAD, Edwarda Snowdena, i veruje da je njegova odluka da objavi tajne informacije američke vlade vođena moralnim bijesom.

Naučnik dalje smatra da dopuštajući moralno-motivisanom bijesu da bude izražen to može da bude dobar alat organizacije za bolje individualno ili kolektivno ponašanje. Moralni bijes služi da izbjegnemo “štetu” dok poboljšavamo ili uklanjamo neprihvatljivu situaciju  koja krši važne moralne vrednosti.

Moralni bijes pokušava da pomiri razlike, popravi štetne situacije, i generalno poboljša uslove života i rada.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *