Odobreno 748 miliona eura novih kredita

Banke su za deset mjeseci ove godine odobrile oko 748 miliona eura novih kredita, što je za 25,3 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine- saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Ukupni krediti u Crnoj Gori su na kraju oktobra iznosili 2,54 milijardi eura, što predstavlja pad od 0,2 odsto na mjesečnom nivou, odnosno rast od 4,8 odsto na godišnjem. Banke su 73,4 odsto ukupnih kredita potraživale od privrede i stanovništva.U novoodobrene kredite uračunavaju se i oni koji Investiciono-razvojni fond daje.

– U novoodobrenu kreditnu aktivnost ulaze i krediti koje odobrava IRF bilo samostalno, bilo preko banaka. Tačan iznos kredita IRF odobrenih preko banaka CBCG ne posjeduje saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.

Oni su podsjetili da sve banke u sistemu imaju odobrenje CBCG da posluju i daju kredite fizičkim licima.

– Banke samostalno utvrđuju kreditnu politiku svojim unutrašnjim aktima, te u tom smislu nemaju zakonsku obavezu odobravanja kredita fizičkim licima kazali su iz CBCG u odgovoru na Pobjedino pitanje koje od 14 banaka ne odobravaju kredite građanima.

Iz CBCG su saopštili da nema zakonskih posljedica za banke koje ne daju kredite fizičkim licima.

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na ukupno odobrene kredite je u oktobru ove godine iznosila 7,94, a efektivna 8,79 odsto. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na štednju iznosila je 1,27 odsto.

Kod mikrokreditnih institucija ove kamate su znatno veće nominalna na ukupno odobrene kredite iznosila je 20,97, a efektivna 24,84 odsto. Na novoodobrene kredite kod MFI prosječna nominalna kamatna stopa je 21,30 a 25,32 odsto.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.