Krizni porez ostaje do kraja 2016.

Dodajte komentar

Knzm porez na zarade biće potpuno ukinut krajem 2016. godine, iako ima predloga da se on odmah ukine, najavio je premijer Milo Đukanović.

Ukidanje tog poreza od 11 odsto, odnosno da bude devet odsto, tražio je nezavisni poslanik Damir Šehović koji je dostavio amandman na Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica. On smatra da je taj namet biznis barijera.

Đukanović je kazao da će Vlada u cilju očuvanja dobrog poslovnog ambijenta već u januaru donijeti niz mjera za strukturne reforme koje bi smanjile javnu potrošnju.

On je juče na sjednici Savjeta stranih investitora kazao da je svjestan do pokretanje nekih bolnih reformi u izbornoj godini, koje nije precizirao, možda nije politički korisno, ali da su one neophodne.

Đukanović je rekao da uz sadašnji ekonomski rast Zapadnog Balkana od oko 1,8 odsto i rast Evropske unije od 1,6 odsto Zapadni Balkan bi EU dostigao 2102. godine.

Crnogorska ekonomija u ovoj godini, kako je naveo, raste brže od prosjeka na Zapadnom Balkanu i da će rast ove godine biti 4,3 odsto. Naveo je i da su ambicije Vlade da rast zadrži na tom nivou i narednih godina i da dodatno poboljša poslovni ambijent.

Đukanović očekivanja o rastu bazira na realizaciji velikih investicija kao što su autoput, gradnji drugog bloka Termoelektrane, nastavku gradnje turističkih naselja Porto Montenegro, Luštica i Portonovi, kao i energetskog kabla za Italiju…

On očekuje i dalji rast od turizma, kao i od industrije naročito ako vlasnik aluminijumske industrije izdrži pritiske izazvane niskom cijenom metala na svjetskim berzama. Najavio je i ofanzivnu poljoprivrednu politku, kao i ulaganja države u skijališta kako bi poboljšali zimsku turističku ponudu.

Kao izazove naveo je uticaj dugotrajne krize na ekonomiju EU i region i, kako je kazao, nikada ozbiljniju geopolitičku krizu čiji su uticaji na ekonomiju neizvjesni. Glavni problemi su, kako kaže, slaba konkurentnost crnogorskih proizvoda zbog čega postoji veliki trgovinski deficit.

Predsjednik Savjeta Miroslav Hiršl podsjetio je da su u ovogodišnjoj Bijeloj knjizi naveli 113 preporuka Vladi u cilju kreiranja boljih uslova za razvoj biznisa, kao i da je Vlada prihvatila 45 odsto preporuka, 41 odsto je za sada odbijen, a 14 odsto je ostalo da se još razmotri. On je takođe konstatovao da, iako je tokom 2015. godine dosta urađeno na poboljšanju poslovnog ambijenta, pred Vladom i dalje stoje brojni izazovi koje je u narednom periodu potrebno savladati i otkloniti.

Članice Savjeta zapošljavaju oko 7.150 radnika, uz godišnji promet od približno 900 miliona eura što je 25 odsto BDP-a.

Savo Đurović iz Porto Montenegra kazao je da su iz medija saznali da će uskoro biti oglašen poziv za zakup luke u Brodogradilištu Bijela i pitao je kada će se to desiti. Đukanović je naveo da će poziv biti objavljen do kraja godine, kao i da osim Porto Montenegra ima još zainteresovanih.

Premijer ima jednu želju da BDP raste

Direktor Telekoma Rudiger Šuk interesovao se za izradu novog zakona o radu na koji je primjedbe uputilo pet udruženja poslodavaca i za izmjene zakona o strancima. On je premijera pitao i koje bi to bile tri njegove novogodišnje želje za narednu godinu. Đukanović je kazao da su već počele pripreme za izradu novog zakona o radu i da će on biti donijet do kraja naredne godine, kazao je da je Vlada već poslala Skupštini izmjene zakona o strancima. Sto se tiče želja, premijer je naveo da bi sve trt njegove želje mogla objediniti jedna da ekonomski rast u narednih deset godina bude između četiri i pet odsto.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *