10 ekstremnih predviđanja Saxo banke za 2016.

Dodajte komentar

Sakso Banka (Saxo Bank), specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je danas godišnji set „Ekstremnih predviđanja“ za nastupajuću godinu. To je grupa od 10 neizvjesnih, ali ipak pomalo potcijenjenih događaja, koji bi mogli da imaju značajne posljedice na dešavanja na finansijskom tržištu na početku 2016.

Kao i uvjek, predviđanja obuhvataju dešavanja na tržištima i lokacijama širom svijeta; počev od drastičnog povratka cijene nafte na cijenu od USD 100 za barel, pa do „jednoroga“ iz Silikonske doline koji se ponovo vraćaju u mit. U ostale tvrdnje spada i rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američki dolar/euro, Olimpijske igre koje će pokrenuti ubrzani oporavak Brazila i kolaps korporativnih obveznica.

„Kvantitativno popuštanje i druge forme intervencija nisu uspjele. Kina je u tranziciji, a geopolitičke tenzije su složene kao i uvjek. Marginalni trošak novca raste, kao i nestabilnost i neizvjesnost. Ovogodišnja predviđanja smo postavili u odnosu na ove okolnosti. Ekstremna predviđanja Sakso banke su i dalje vježba pronalaženja deset relativno kontroverznih i međusobno nepovezanih ideja koje bi mogle da preokrenu investicioni svijet naglavačke. Korisno je vidjeti kako Ekstremna predviđanja podgrijavaju maštu naših klijenata i podstiču stalnu debatu“, izjavio je glavni ekonomista Sakso banke, Stin Jakobsen (Steen Jakobsen).

Ekstremna predviđanja Sakso banke za 2016:

1. Smjer kretanja odnosa EUR/USD? Biće 1,23 …

Evropa je suočena sa ogromnim suficitom tekućeg računa, a niska inflacija, po logici makroekonomije, bi trebalo da znači jaču valutu, a ne slabiju. Trka do dna je prošla cijeli krug, što znači da smo se opet vratili na slabiji američki dolar što je direktan ishod politike kamatnih stopa SAD.

2. Ruska rublja do kraja 2016. raste za 20%

Do kraja 2016. porast tražnje za naftom i neprimjereno spor rast kamatnih stopa u SAD prouzrokovaće rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američkog dolara/eura u 2016.

3. Jednorozi iz Silokonske doline prizemljeni

Za Silikonsku dolinu 2016. će ličiti na 2000. jer će veliki broj startapa odlagati monetizaciju i zamjenu za opipljive poslovne modele tražiti u osvajanju što većeg broja i pokušaj dostizanja kritične mase.

4. Olimpijske igre koje će ubrzano pokrenuti oporavak zemalja u razvoju predvođenih Brazilom

Stabilizacija, investiciono ulaganje u Olimpijske igre i umjerene reforme će dovesti do poboljšanja raspoloženja u Brazilu, a izvoz zemalja u razvoju će biti potpomognut nižim kursom domaćih valuta. Rezultat: dionice vezane za zemlje u razvoju će imati sjajnu godinu – ostvarivaće veće prinose od obveznica i deonica drugog porijekla.

5. Demokrate zadržavaju predsjedničku poziciju i 2016. ponovo osvajaju većinu u Kongresu

Republikanska partija se kreće između moći i dramatične slabosti dok se odigravaju rascepi usljed unutrašnje borbe oko budućeg smjera partije. Ovo će dovesti do trijumfalne pobjede Demokratske stranke koja uspješno sprovodi kampanju „izađi na glasanje“ sa generacijom Y (millennnials) koji će izaći na glasnje u velikom broju jer su frustrirani političkim bezizlaznim položajem i slabim izgledima za pronalaženje posla tokom posljednjih osam godina.

6. Uznemirenost zemalja OPEK će na kratko povratiti naftu na cijenu od USD 100 za barel

Cijena OPEK-ove korpe sirove nafte pala je na najniži nivo od 2009. i nelagodnost kako među siromašnijim tako i među bogatijim članovima kartela oko strategije „snabdi i vladaj“ nastavlja da raste. Dugo očekivani znak ubrzanog usporavanja proizvodnje zemalja koje nisu članice OPEK-a konačno počinje da se javlja. Prikladno podržan, OPEK je iznenadio tržište sa smanjenjem proizvodnje. Porast cijene dovodi do brzog oporavka i investitori se otimaju da ponovo uđu na tržište dugoročno – približavajući opet cijenu na USD 100 za barel.

7. Srebro će se osloboditi okova zlata i porasti za 33%

Tokom 2016. će se ponovo vratiti povjerenje u srebro. Politička težnja ka smanjenju emisije ugljen-diksida podržavanjem obnovljivih izvora energije će dovesti do povećane industrijske tražnje za ovim metalom, jer se upotrebljava u proizvodnji solarnih ćelija. Tako će doći do povećanja cijene srebra za trećinu, ostavljajući druge metale iza.

8. Agresivni FED će dovesti do kolapsa globalnih korporativnih obveznica

Krajem 2016. će predsjednica FED-a Dženet Jelen (Janet Yellen) krenuti sa agresivnijim povećanjem kamatnih stopa, pokrenuvši tako veliku rasprodaju na svim važnijim tržištima obveznica jer će prinosi početi da rastu. Kako su dijelovi bankarskih i brokerskih bilansa stanja namijenjenih trgovanju obveznicama i trgovanju na berzi skoro nestali, jedan od vitalnih dijelova u funkcionisanju tržišta jednostavno nije tu. Do tog zaključka se dolazi suviše kasno i nastupa bijeg cjelokupne strane kupovine u paničnu rasprodaju bez povratka, dok veoma napredni modeli rizika naglo skreću ka najvišem nivou uzbune.

9. El Ninjo pokreće rast inflacije

Sljedeće godine uticaj El Ninja će biti najjači do sada i prouzrokovaće nedostatak vlage u mnogim oblastima jugoistočne Azije i suše u Australiji. Slabiji prinosi poljoprivrednih proizvoda će ograničiti snabdijevanje u vremenu kada potražnja još raste posle globalne ekonomske ekspanzije. Ishod će biti porast Blumbergovog poljoprivrednog indeksa za 40% što će doprinijeti preko potrebnom inflatornom pritisku.

10. Nejednakost se ipak posljednja smije tržištu luksuznih roba

Suočena sa rastućom nejednakošću i nezaposlenošću od preko 10%, Evropa razmatra uvođenje osnovnog jedinstvenog prihoda kako bi osigurala da svi građani mogu sebi da priušte zadovoljenje osnovnih potreba. U društvu koje u većoj mjeri teži egalitarizmu, druge vrijednosti se promovišu, potražnja za luksuznom robom brzo opada – a taj sektor propada.

Izvor: Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *