Stručno osposobljavanje: Visokoškolci jedno žele, poslodavci drugo nude

Dodajte komentar

Aktuelni Vladin program stručnog osposobljavanja, koji će biti sproveden naredne godine, karakteriše velika disproporcija u odnosu ponude i tražnje. Poslodavci su tražili 9.014 pripravnika, a u programu će učestvovati 3.452 visokoškolca, dok je ostalo upražnjeno 5.380 slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje.Poslodavci su najviše tražili kvalifikacije iz oblasti ekonomskih nauka (računovodstvo, finansije i bankarstvo, ekonomija), zatim pravo, elektronika, telekomunikacije i računari, engleski jezik i književnost, što je bio slučaj i prethodnih godina. Za studijski program računovodstvo, finansije i bankarstvo prijavilo se 97 visokoškolaca od traženih 827, za ekonomiju 331 od traženih 717, za elektroniku, telekomunikacije i računare 42 od traženih 263, dok se za engleski jezik i književnost prijavilo 58 visokoškolaca od traženih 225. Isti broj svršenih studenata se prijavio i za studijske programe novinarstvo i učiteljske studije, od traženih 223, odnosno 197.

Kuriozitet je da se za grafički dizajn prijavilo samo 16 visokoškolaca od traženih 84, za računarstvo i informacione tehnologije  17 od traženih 80, a za matematiku svega četvoro od traženih 72. Za studijski program vinogradarstvo i voćarstvo nije bilo prijavljenih, kao ni za programe klasično bankarstvo, hidrotehnika, političko-administrativne studije i režija.

Četvrti ciklus: U četvrtom ciklusu Vladinog programa stručnog osposobljavanja naredne godine će 3.452 visokoškolca dobiti priliku da odrade devetomjesečni pripravnički staž, tokom kojeg će primati naknadu u neto iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini. Ove godine je u Vladinom programu učestvovalo 3.458 visokoškolaca, 2014. 3.744, a 2013. 4.211 visokoškolaca, navedeno je u izvještaju o realizaciji programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem za 2015/2016. godinu.

“Istraživanja su pokazala da program doprinosi realizaciji ključnog cilja koji se tiče podrške mladim visokoškolcima pri prelasku iz svijeta učenja u svijet rada i povećanju zapošljivosti mladih. Program omogućava licima sa stečenim visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva, da tokom devetomjesečnog stručnog osposobljavanja steknu znanja, vještine i kompetencije za samostalno obavljanje posla i polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita. Poslodavcima u javnom i privatnom sektoru program daje šansu da prepoznaju potrebe za određenim kadrom, koji odgovara njihovoj specifičnoj djelatnosti, i radno ga angažuju po isteku stručnog osposobljavanja. Devetomjesečno stručno osposobljavanje je svojevrsna podrška obrazovanju mladih, odnosno podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja i istovremeno motiviše poslodavce za otvaranjem novih radnih mjesta”, ističe se u izvještaju koji je Vlada usvojila u četvrtak.

stručno

Broj oglašenih mjesta 30 odsto veći: Aktuelni program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem počeo je 17. septembra 2015. godine, objavljivanjem javnog poziva poslodavcima za učešće u programu od strane Uprave za kadrove za poslodavce iz javnog sektora i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore za poslodavce iz privatnog sektora, kao i na web stranicama Vlade Crne Gore, Uprave za kadrove i Zavoda za zapošljavanje. Prijava poslodavaca je trajala od 21. septembra do 21. oktobra 2015. godine.

“Ove godine poslodavci su oglasili potrebu za 9.014 mjesta za stručno osposobljavanje, od čega je javni sektor prijavio potrebu za 3.106 slobodnih mjesta, a privatni sektor za 5.908 slobodnih mjesta. Broj prijavljenih mjesta u četvrtom ciklusu programa je veći u odnosu na prethodna tri ciklusa, odnosno u 2012. godini broj oglašenih mjesta je bio 5.317, 2013. godini taj broj je iznosio 5.800, dok je u 2014. godini iznosio 6.930. U odnosu na prethodnu godinu broj oglašenih mjesta za četvrti ciklus programa porastao za čak 30 procenata, što potvrđuje izuzetan porast interesovanja poslodavaca”, ističe se u izvještaju.

Kako je precizirano, ukupan broj osoba sa stečenim visokim obrazovanjem koji se prijavio za učešće u aktuelnom programu je 3.713. Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca 3.361 visokoškolac je dobio priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljava kod izabranog poslodavca i time stekne uslove za polaganje stručnog ispita. S obzirom na to da u prvom krugu povezivanja poslodavaca i korisnika 352 nije dobilo poslodavca, a imajući u vidu da je na raspolaganju bio značajan broj slobodnih mjesta, organizovan je i drugi krug prijavljivanja potencijalnih korisnika Programa. Nakon sprovedenog drugog kruga 112 korisnika je biralo preference, od čega je 91 visokoškolac dobio poslodavca.

“Nakon sprovedene prve i druge faze povezivanja poslodavaca i korisnika priliku da se stručno osposobi kod biranog poslodavca dobilo je ukupno 3.452 visokoškolaca, dok je i dalje ostalo upražnjeno 5.380 slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje. Ključni razlozi za nemogućnost povezivanja preostalih poslodavaca i korisnika bio je nesklad između ponude i tražnje, a dijelom i regionalna neujednačenost”, naglašava se u izvještaju.

Svi visokoškolci koji su dobili priliku počeće sa stručnim osposobljavanjem kod izabranog poslodavca 15. januara 2016. godine.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *