Šehović predložio amandman za ukidanje kriznog poreza: Šta se može očekivati ako bude usvojen

Dodajte komentar

Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore SD Damir Šehović predao je danas u skupštinsku proceduru amandman, kojim se predviđa ukidanje kriznog poreza.

U obrazloženju se navodi da produžavanje primjene kriznog poreza i u 2016. godini, sa poreskom stopom od 11 odsto, ne može donijeti značajniju korist državnom budžetu, usljed malog fiskalnog efekta koji bi bio ostvaren, a kao takav bi ipak predstavljao biznis barijeru koja bi nepotrebno opterećivala privredu.Ukidanjem kriznog poreza na lična primanja u bruto iznosu iznad 720 eura, odnosno u neto iznosu iznad 480 eura, kako se to amandmanom predviđa, privreda bi se rasteretila nepotrebnog nameta, zarade bi se po tom osnovu blago povećale, proširila bi se poreska osnovica, smanjila bi se evazija poreza, ali i bi se i podstakla domaća tražnja.

Krizni porez na lična primanja, opravdano uveden 2013. godine, bila je privremena mjera koja je imala za cilj da konsoliduje javne finansije koje su bile ugrožene negativnim efektima krize, a da sa druge strane rastereti ispodprosječna primanja.

“Međutim, potreba za postojanjem kriznog poreza je u 2016. godini prestala, jer je nelogično da pri očekivanim stopama privrednog rasta iznad četiri odsto ostaje na snazi porez koji nazivamo kriznim. Negativan fiskalni efekat od nekoliko miliona eura, koji ukidanjem ovog poreza nastaje, skoro je zanemarljiv, ali ako ga treba nadoknađivati, onda bi društveno prihvatljivije bilo smanjiti zarade funkcionera, koje su predviđene najavljenim zakonom o zaradama u javnom sektoru, budući da za njegovu implementaciju treba izdvojiti čitavih 13 miliona eura u neto iznosu”, navodi se u amandmanu Šehovića.

Kako se ističe, ukidanjem kriznog poreza se stvaraju pretpostavke i za blago povećanje zarada.

“Jer je za očekivati da poslodavci zaposlenima povećaju zaradu, makar za iznos za koji su im je smanjili prilikom uvođenja ovog poreza prije dvije godine. Ali još važnije od toga je to što se na taj način podstiče domaća tražnja, koja je zbog stagnacije zarada i penzija inače na veoma niskom nivou, zbog čega se privredni rast koji ostvarujemo postiže dominantno zahvaljujući investicionoj potrošnji, odnosno uvoznoj tražnji, što svakako nije dovoljno”, ocijenio je Šehović.

Takođe se, dodaje on, privrednici lišavaju nepotrebne biznis barijere, koji im sa jedne strane predstavlja trošak, a sa druge izaziva problem nepotrebnog složenog administriranja koje im opterećuje poslovanje.

“Uz to se smanjuje evazija poreza, budući da oni koji su na granici prosječne zarade više nemaju motiva da bježeći u sivu zonu pokušavaju da izbjegavaju plaćanje poreza na dohodak”, objasnio je Šehović.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *