Češka Eksim banka traži da EPCG bude investitor drugog bloka

Dodajte komentar

Još je neizvjesno produženje menadžment ugovora u Elektroprivredi Crne Gore između Vlade i A2A, saznaje Pobjeda.

Problem je, kako nezvanično saznaje taj medij, iskrsnuo tokom pregovora sa češkom Eksim bankom za finansiranje izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

Ugovor o glavnom projektu za izgradnju drugog bloka trebalo bi da bude završen za par dana. Međutim, ugovor o tehničkom dijelu opreme, koji treba da bude definisan preko ugovora između Škode Praha, češke Eksport banke i Elektroprivrede mogao bi da bude problematičan.

Škoda Praha je, naime, pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka, koji bi trebalo da ima snagu 254, čija izgradnja košta 338,5 miliona, a godišnja proizvodnja bi bila 1,6 hiljada gigavat-sati. Škoda Praha, kao izvođač radova, prema tenderu je dužna da obezbijedi investitoru izgradnje drugog bloka kredit u vrijednosti od 85 odsto investicije. U ovom slučaju, češka Eksim banka je prihvatila da kreditira izgradnju, ali ne pristaje da kredit odobri SPV-u, odnosno specijalno formiranoj kćerci firmi EPCG za izgradnju drugog bloka.

U tom preduzeću bi država imala 51 odsto učešća, a Elektroprivreda 49 procenata. Do ovakvog aranžmana su nakon dugog pregovaranja došli predstavnici A2A i Vlade, jer je italijanska kompanija bila krajnje neraspoložena da finansira izgradnju drugog bloka u Pljevljima iz više razloga. Najvažniji su da je tek ove godine prvi put počeo da im se vraća dio od 430 miliona eura uloženog kapitala u sticanje akcija EPCG u septembru 2009. godine.

Predstavnici češke Eksim banke insistiraju da investitor drugog bloka ne bude SPV kompanija, nego Elektroprivreda, što je neprihvatljivo za A2A. Sa druge strane, za Vladu je neprihvatljivo da daje državne garancije za gradnju drugog bloka.

Sada, kako je rečeno Pobjedi, slijede pregovori između predstavnika češke Eksim banke i A2A.

Petogodišnji menadžment ugovor za upravljanje Elektroprivredom istekao je u aprilu ove godine i usaglašavan je do prije mjesec, uz privremeni produžetak njegove važnosti do isteka pregovora između A2A o Vlade. Nakon dugih i teških pregovora dogovoreno je da se drugi blok, na čijoj gradnji insistira Vlada, gradi preko tzv. SPV preduzeća (Special Purpose Vehicle), kao i izlazna opcija za A2A, po kojoj bi Vlada otkupila 41,7 odsto akcija italijanske firme u EPCG. Prema riječima vicepremijera Vujice Lazovića, koji je bio na čelu crnogorske delegacije koja je vodila pregovore sa A2A, potpisivanje ugovora o menadžmentu se očekuje do kraja ove godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *