CEAC: Perišić nam je radio iza leđa

Dodajte komentar

Poravnanje stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma, Veselina Perišića sa Unipromom nezakonito je i tim povodom će Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) preduzeti konkretne poteze kako bi zaštitila svoje interese, najavio je advokat Milan Lazić, ovlašćeni predstavnik kompanije ruskog biznismena Olega Deripaske.
“Ovo je potpuno iznenađenje za CEAC, ali i za sve ostale članove Borda povjerilaca. Sve je urađeno bez ikakve konsultacije sa nama, iza leđa povjerilaca i mimo onog što je ranije bilo predmet razgovora”, rekao je Lazić “Vijestima”.

Bez saglasnosti odbora povjerilaca Kombinata aluminijuma, Perišić je krajem prošle sedmice smanjio kupoprodajnu cijenu za imovinu KAP-a kompaniji Uniprom za 2,37 miliona eura. Poravnanjem je predviđeno da podgorička fabrika vrati nikšićkoj kompaniji, čiji je vlasnik Veselin Pejović, 2,37 miliona eura, jer prilikom prodaje imovine u stečajnu masu nije bio uključen plac u Podgorici, u blizini poslovnog centra Gintaš. Perišić, prema nezvaničnim informacijama, može raspolagati imovinom KAP-a, ali će morati povjeriocima da podnese izvještaj.

Prethodno je Bord povjerilaca KAP-a odbio sličnu mogućnost rješavanja problema sa Pejovićem i zatražio od upravnika Perišića da im dostavi dodatnu dokumentaciju i informacije o imovini koja je predmet spora budući da je Uniprom već bio pokrenuo tužbu pred Privrednim sudom kojom je tražio nadoknadu štete od oko 7,8 miliona eura.

U ukupan navedeni iznos štete u tužbi Uniproma, imovina kod Gintaša bila je procijenjena na nešto više od četiri miliona eura. Radi se o dijelu imovine koja zbog obavljene eksproprijacije u korist Glavnog grada nije predate Unipromu.

Jedini način da povjerioci KAP-a ne izgube novac po osnovu ove transakcije je da Perišić pokrene parnicu protiv Glavnog grada i pred sudom izbori nadoknadu štete zbog eksproprijacije.

Pejović možda izgubi dio Prerade i 400 hiljada eura

Stečajni upravnik Prerade Zoran Janković rekao je juče “Vijestima” da će nakon konsultacije sa stečajnim sudijom brzo odlučiti o pokretanju procedure raskida kupoprodajnog ugovora za dio imovine za koju je Uniprom trebalo da plati 1,5 miliona eura najkasnije do maja ove godine. “Povjeriođ prvog, drugog dijela trećeg isplatnog reda su namireni u ovom stečajnom postupku. Ostali su sudski sporovi za koje je rezervisano 60 do 70 hiljada eura. Nijesam žurio sa raskidom ugovora sa Unipromom jer smo bili veoma zaštićeni prvom uplatom kupca u iznosu od 400 hiljada eura”, objasnio je Janković, uz napomenu da je više puta pozivao kupca da izmiri ugovorenu obavezu. Pejovićeva firma trebalo je da kupi dio Prerade gdje je bila bivša kovačnica sa valjaonicom traka. U slučaju raskida ugovora Uniprom će izgubiti uplaćenih 400 hiljada eura, koje su već iskorišćene za namirenje dijela potraživanja povjerilaca.

Stečajni sudija u ovom postupku bio je Veselin Vujošević, koji je u otišao u penziju. Funkciju stečajnog sudije u ovom postupku preuzeo je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *