Zlato pada sedmi put u osam nedjelja, srebro na najnižem nivou od avgusta 2009.

Dodajte komentar

Cijena zlata skočila je u petak, pobrisavši ranije gubitke nakon što su dolar i prinosi na američke obveznice pali, ali je i dalje na putu sedmog pada u posljednjih osam nedjelja.

Investitori se pozicioniraju za vjerovatno podizanje američke kamatne stope iduće nedjelje. Povećanje stope na sastanku Federalnih rezervi 15-16. decembra će biti prvo u gotovo deset godina i moglo bi produbiti potražnju za ne-kamatna plaćanja zlata.

Dolar je oslabio 0,4 % u odnosu na korpu ključnih svjetskih valuta. Kineski juan pao je na najniži nivo u četiri i po godine nakon što je Međunarodni monetarni fond odobrio njegovo uključivanje u korpu rezervnih valuta 30. novembra. Pad je izazvan brigom da njegova slabost može opteretiti globalnu ekonomiju.

U međuvremenu, cijene zlata ignorisale su slabe cijene sirove nafte, koje su blizu 11-godišnjeg minimuma. Slabost cijena nafte može da izazove strah od deflacije.

Drugi plemeniti metali su oslabili, predvođeni srebrom koje je palo na najniži nivo od avgusta 2009. godine na 13,76 dolara po unci.

Srebro i platina su registrovali su sedmi gubitak u posljednjih osam nedjelja, sa spot cijenama platine koje su pale za 0,8 %, na 842 dolara na uncu.

Izvor: Gde investirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *