U srijedu pada odluka koja bi mogla uzdrmati finansijska tržišta

Dodajte komentar

Čelnici američke centralne banke u srijedu donose odluku o tome hoće li ili ne, po prvi put nakon skoro cijele decenije, podići referentne kamatne stope sa najnižih nivoa u istoriji.

O potrebi podizanja kamatnih stopa i vraćanju monetarne politike u normalu se govori već godinama, ali centralna banka je do sada uporno odgađala taj trenutak uz argument da bi prerano podizanje kamatnih stopa moglo ekonomiju SAD-a ponovo vratiti u recesiju. No predugo zadržavanje kamatnih stopa praktično na nuli je možda čak i opasnije, jer ako iz bilo kojeg razloga ponovo dođe do recesije, centralna banka ne bi imala na raspolaganju svoje najvažnije oružje – mogućnost spuštanja kamatnih stopa.

Velika većina analitičara i investitora na finansijskim tržištima smatra da je vjerovatnoća podizanja kamatnih stopa na ovom sastanku veća od 90%.

Kako će reagovati finansijska tržišta?

Analitičari Admiral Marketsa se slažu da je podizanje kamatnih stopa u srijedu vrlo izgledno i smatraju da će dugoročno američki dolar dodatno ojačati u odnosu na većinu drugih valuta, a pogotovo u odnosu na euro. Budući da je Evropska centralna banka produžila rok u kojem planira da sprovodi ekstremno labavu monetarnu politiku, lako je moguće da će u 2016. godini dolar barem na kratko postati jači od eura.

Kada je u pitanju rekcija tržišta u srijedu odmah nakon objave odluke, situacija je mnogo kompleksnija. S jedne strane, prvo podizanje kamatnih stopa nakon gotovo cijele decenije bi u uobičajenoj situaciji trebalo da bude vrlo pozitivno za vrijednost valute, ali s druge strane, postoji mogućnost da je ta odluka već ukalkulisana u trenutnu vrijednost dolara. U zadnjem izvještaju o pozicijama velikih špekulanata sa američkog tržišta futures ugovora vidi se da je velika većina špekulanata već prodala eure i kupila dolare, a nedavni skok eura skoro da i nije uticao za pozicioniranje.

Radi toga je moguće da bez obzira na eventualnu odluku o podizanju kamatnih stopa dođe do paradoksalne situacije – privremenog slabljenja dolara, jer jednostavno na tržištu nema novih kupaca koji bi mogli svojom kupovinom odmah ojačati američku valutu. Nešto slično se dogodilo prije dvaij nedjelje kada je euro naglo ojačao iako je donesena odluka o dodatnom popuštanju monetarne politike.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *