Amerikanci kupili Rajfajzen u Sloveniji

Dodajte komentar

Austrijska Rajfajzen banka internešenel (RBI) saopštila je da je prodala svoju slovenačku podružnicu kompaniji Biser Bidko.

Ovom podružnicom upravlja američki fond Apolo global menadžment.

Austrijska Rajfajzen banka će, kako izveštava agencija Rojters, uknjižiti negativan efekat od 49 miliona eura (53,74 miliona dolara) od ovog posla, koji bi trebalo da bude završen u prvoj polovini 2016. godine, ukoliko regulator odobri transakciju.

Taj iznos je, kako su saopštili iz RBI, već ukalkulisan u njihove poslovne izglede za naredni period, a ovaj posao, koji će smanjiti rizikom ponderisanu aktivu banke za oko 270 miliona eura, imaće “minimalan negativni uticaj” na njihov ogroman akcionarski kapital, navodi britanska agencija.

Prodaja slovenačke podružnice, nije iznenadenje, jer su u austrijskoj centrali Rajfajzena prije izvjesnog vremena potvrdili da se, posle 13 godina poslovanja u Sloveniji, povlače sa tog tržišta. U transakciju nije uključena slovenačka kompanija Rajfajzen lizing.

Apolo je, inače, u junu kupio slovenačku državnu banku NKBM.

Prema ranijem pisanju slovenačkih medija, Apolo je zainteresovan za formiranje najveće banke u Sloveniji kroz kupovinu privatnih i državnih banaka, a spekuliše se da planira da kupi i slovenačke filijale ruske Sberbanke.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *