Šef kompanije vrlo je darežljiv – 1.381 radnik dobiće po 100.000 dolara bonusa

Dodajte komentar
Ilustracija

Kompanija iz Hustona koja broji 1,381 zaposlenih odlučila je da bude više nego darežljiva. Naime, svako od gotovo hiljadu i po zaposlenih dobiće, ni manje ni više, bonus od 100 hiljada dolara. Uključeni su svi, od izvršnog direktora do recepcionarke.

Riječ je o kompaniji Hilcorp koji se bavi naftom i prirodnim gasom i kojeg je Fortune nedavno uvrstio među top 100 najboljih kompanija na svijetu. Riječ je o jednoj od najvećih kompanija u privatnom vlasništvu iz ovog sektora koja se na Fortuneovm popisu zapravo našla već treći put. Takav prestižan status zaslužili su finansijskim rezultatima kojima su nadmašili i najhrabrije ciljeve, no sebičnosti ovdje nema mjesta. Sretnici zaposleni u Hilcorpu bonusima će moći da riješe neke od egzistencijalnih pitanja, poput vraćanja studentskih  (ili bilo kojih drugih) kredita ili ranije otići u penziju.

Mogućnosti su raznovrsne zapravo, pa će neki od njih sasvim sigurno i svojoj djeci sad moći da plate školovanje ili na vlastitom domu izvrše popravke koje su odgađali zbog manjka novca, pa čak pođu i na zasluženi odmor.

Da će ovako lijep gest kompaniji vratiti više nego višestruko potvrdila je i Amanda Thompson s desetogodišnjim stažem recepcionarke u Hilcorpu: „Bonus je motivacija radnicima da od sebe ne daju ništa osim 100 posto. Ovo je zaista pravi dar.“ Thompson je u razgovoru za FOX bonus opisala kao ostvarenje sna i izjavila kako sumnja da se ovakvo nešto događa dva put u životu. Izrazila je i zadovoljstvo Upravom Helicorpa za koju kaže da su pravi motivatori: „Moji šefovi, Jeff  Hilldebrand i Greg Lalicker, stvarno su najbolji“.

No, najbolje od svega je što ovo nije prvi put da je Helicorp široke ruke. Već su 2010. godine, isto uslijed neočekivano dobrih finansijskih rezultata, zaposlenima ponudili mogućnost izbora između bonusa u obliku novog automobila vrijednosti do 50 hiljada dolara ili čeka u visini od 35 hiljada dolara.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *