Istorijski sporazum: Kraj ere fosilnih goriva

Dodajte komentar

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, usvojili su sporazum o ograničavanju globalnog zagrijavanja.

Nakon dvonedeljnih pregovora, sporazum je odobrilo gotovo 200 zemalja.

Sporazuma o klimi predviđa da do kraja vijeka bude ograničen rast globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

Postignut je dogovor da se sve zemlje obavežu na smanjenje emisije ugljenika. Sporazum je djelimično pravno obavezujući, a djelimično je na dobrovoljnoj bazi.

U sporozamu se navodi da je opasnost koje donose klimatske promjene mnogo veći nego što je ranije bilo poznato i prihvaćeno uz obećanje da će se raditi na obuzdavanju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Prethodno je francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu “odlučujući” korak i usvoje “istorijski pakt” o ograničavanju globalnog zagrijavanja.

“Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj”, poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podnio nacrt globalnog sporazuma.

http://twitter.com/CFigueres/status/675744635038400512/photo/1

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *