Isključite je: Skrivena opcija u iPhoneu prati svaki vaš korak

Dodajte komentar

Većina nas vjerovatno ima aktivirano bilježenje čestih lokacija, a možda ste Appleu i dali da koristi te podatke. Međutim, isto tako jednostavno to možete i da isključite.

Uz afere s prisluškivanjem danas nas i ne čudi da naši uređaji mogu da znaju gdje se nalazimo, ali vjerovatno mali broj ljudi zna za opciju u Appleovim telefonima koja bilježi i snima svaku lokaciju na koju ste došli i sa koje ste otišli.Vaš telefon automatski pretpostavlja gdje vam je dom i gdje radite, u zavisnosti od količine vremena koje provodite na tim lokacijama.

Iz Applea uvjeravaju da se ti podaci čuvaju samo na našim uređajima, osim ako nismo uključili opciju da želimo da poboljšamo njihove karte. U tom slučaju oni anonimno čuvaju privatne podatke. Međutim, ti se podaci mogu predati sudu uz sudski poziv u kaznenim i građanskim parnicama, poput na primjer razvoda braka, piše CBS.

Borci za zaštitu privatnost upozoravaju da ovakvo prikupljanje podataka ima potencijal za zloporabe, a kao glavni problem navode činjenicu da su ti podaci skriveni u telefonu. Upozorava se da bi ovakve podatke mogli da koriste nasilni partneri, policajci u istragama, ali recimo i vaš šef ako se radi o službenom telefonu.

Srećom postoji lIJek i za ovo, a te česte lokacije možete isključiti ako:

  • Kliknete na Postavke (Settings)
  • Odaberete Privatnost (Privacy)
  • Odaberete Lokacijske usluge (Location Services)
  • Spustite se na dno do Usluga sistema (System services)
  • Kliknite na Česte lokacije (Frequent Locations) kako bi vidJeli listu svih zabIlJeženih lokacija. OvdJe ga možete isključiti, a na dnu je opcija i da obrišete istoriju vaših lokacija.

Izvor: 24sata

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *