Sea Dance festival na Jazu do 2026. godine

Dodajte komentar

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević potpisali su danas, u prostorijama opštine Budva, Ugovor o dugoročnoj saradnji na organizaciji zvanično najboljeg evropskog muzičkog festivala Sea Dance, na budvanskoj plaži Jaz do 2026. godine.

Nagrada Najboljeg evropskog festivala u kategoriji do 40.000 posjetilaca, osvojena nakon premijernog izdanja festivala, laskava titula najbolje evropske plaže koju je Jazu dodijelio čuveni svjetski turistički vodič Lonely Planet, kao i premijerni nastupi internacionalnih muzičkih zvijezda, etablirali su u svjetskoj javnosti Budvu i Crnu Goru kao modernu turističku destinaciju i domaćina najboljeg evropskog festivala.

Popović je istakao da su potpisivanjem Ugovora napravili dobar posao, te potvrdili održavanje festivala koji postaje brend, nešto po čemu je Budva prepoznatljiva i od čega će iz godine u godinu imati sve veće benefite.

“Kako je to predviđeno ovim Ugovorom, svake godine će se potpisivati i Anex ugovora za narednu godinu, stoga ćemo ubrzo pristupiti izradi jednog Anexa oko definisanja međusobnih odnosa u 2016. godini kojim će se precizirati upošljavanje domicijalnog stanovništva, raspisivanje tendera za privremene objekte i druge aktivnosti,  kako bi sve bilo u potpunosti transparentno”, naveo je predsjednik opštine Budva.

On je naglasio da se kroz Sea Dance festival još jednom se  potvrđuju trajni bratski odnosi koje Budva njeguje sa Novim Sadom, te da je to i primjer uspješne regionalne saradnje između Crne Gore i Srbije.

Kako su saopštili organizatori festivala, od samog početka projekat Sea Dance-a je, osim nemjerljive marketinške vrijednosti brendiranja destinacije, lokalnoj ekonomiji u prethodne dvije godine doprinio sa preko 20 miliona eura, a procjena Vlade Crne Gore je da će u narednom desetogodišnjem periodu festival donijeti turističkoj privredi Crne Gore najmanje 100 miliona eura.

Direktor Exit-a Dušan Kovačević podsjetio je da je već u drugoj godini održavanja Sea Dance zabilježilo 70 odsto veći porast inostranih posjetilaca  i to uglavnom iz zemalja Zapadne Evrope, koja predstavlja jedno od prioritetnih ciljanih tržišta za crnogorski turizam.

“U narednih deset godina kreiraće se plodno tle za obogaćivanje ponude za turiste iz cijelog svijeta, koji će biti u prilici da upoznaju prirodne ljepote Crne Gore. Festival će uticati i na razvoj domaćeg sektora kreativnih industrija i zapošljavanje mladih”, izjavio je Kovačević.

Ugovorom je definisano da će ulaganje Sea Dance festivala u narednih deset godina iznositi najmanje deset miliona u program i produkciju, dok će Opština Budva da uloži u razvoj festivala 300.000 eura godišnje. Turistička organizacija Budve i Nacionalna turistička organizacija doprinjeće sa po 100.000 eura svake godine, što prema procjenama predstavlja deseti dio ukupne vrijednosti međunarodne promocije Sea Dance festivala, posebno u zemljama Zapadne Evrope odakle se i belježi najveći rast ovogodišnjih festivalskih posjetilaca.

Sea Dance je tokom prethodne dvije godine ugostio je oko 200 hiljada posjetilaca iz preko 40 zemalja širom svijeta, koji su uživali u nastupima najboljih svjetskih muzičkih zvijezda, kao što su The Prodigy, Jamiroqaui, Rudimental, Roisin Murphy, Dubioza Kolektiv, Wilkinson, Example, Underworld, Sigma DJ set, James Zabiela i mnogi drugi.

Prva imena izvođača koji će nastupiti na Jazu od 14. do 16. jula naredne godine, publika može da očekuje uskoro.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *